Culinary Team of Poland na IKA 2020 w Stuttgarcie!

W dniach 14-19 lutego 2020, odbędzie się jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie – Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna (Internationale Kochkunst Ausstellung). Konkurs ten kreuje i wyznacza nowe trendy i techniki kulinarne na następne lata. Nagrodami są prestiż w środowisku, a przede wszystkim złote, srebrne i brązowe medale.

IKA odbywa się co cztery lata i uczestniczą w niej  zespoły z kilkudziesięciu krajów z całego świata, czyli kilkaset ekip kucharsko-cukierniczych, w tym także Culinary Team of Poland, która wystartuje dokładnie 17 lutego, między godzinami 9.00-16.00, w Stuttgarcie.

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jako Culinary Team of Poland, uczestniczyło już w Olimpiadzie podczas czterech ostatnich edycji, w kategorii Kuchnia Regionalna, zdobywając: 2004 – wiedzę (gościnnie); 2008 – brązowy medal; 2012 – wyróżnienie; 2016 – srebro.

W ubiegłych latach Culinary Team of Poland przygotowywała dania wg. starych polskich receptur, wśród których znalazły się m.in. języki kacze w suflecie ziemniaczanym, konfitowany łosoś w maśle z czosnkiem niedźwiedzim, pasztet z polskich grzybów leśnych zapiekanych w otrzewnej, polski śledź nadziewany bałtyckim łososiem i algami, czy też rybna zupa o smaku bursztynu.

Według tegorocznego regulaminu drużyny mają za zadanie przygotować potrawy oparte o lokalne produkty: 4 rodzaje fingerfoods / 6 rodzajów pralin na bazie czekoladzy i owoców / set menu składający się z 5 dań / 4 zakąski, w tym jena wegetariańska / 6 deserów, w tym jeden na bazie owoców / półmisek wegetariański / plater składający się z 4 rolad.

W tym roku, do reprezentacji Culinary Team of Poland powołani zostali:

Krzysztof Szulborski Executive Team Manager / Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Trener kulinarny
Krzysztof Gradzewicz Executive Team Head Chef / Executive Chef Hotels Amber Side
Grzegorz Parczewski Executive Senior Chef / Szef kuchni i właściciel restauracji „Villa Calvados” w Bydgoszczy, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza
Zbigniew Korzeniowski Senior Chef Manager / Manager firmy cateringowej „W pół drogi”
Andrzej Ławniczak Senior Chef / Właściciel firmy „Kreatornia Smaku”, Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Ireneusz Koniuszek Chef / Szef kuchni restauracji „Refektarz” w hotelu „Zamek Ryn” w Rynie
Łukasz Lewandowski Chef / Właściciel restauracji „Mała Cegielnia” w Miszewie, Szef kuchni i właściciel restauracji „Kitchen & Coffee Garden” w Gdańsku
Kamil Hildebrandt Chef / Head Chef Gastronomy Amber Side
Damian Dopieralski Chef / Sous Chef Hotels Amber Side
Michał Przewoźnik Chef / Szef Kuchni ECS Amber Side
Jacek Kempa Chef / Szef kuchni i właściciel restauracji „Woła’wina” we Wrocławiu
Piotr Zawalich Chef / Executive Chef Hotel ,,AMAX” w Mikołajkach, Właściciel firmy ,,Culinary Club By Mazury”
Sebastian Cichy Chef / Szef kuchni restauracji „Nowosopocka” w hotelu „Eureka” w Sopocie
Bartosz Zwolankowski Chef / Chef de Partie Hotels Amber Side
Przemysław Gościniak Chef / Szef kuchni w restauracji „Boska” w Gliwicach
Łukasz Gościniak Chef / Szef kuchni w hotelu „Mercure Sepia” w Bydgoszczy
Mariusz Dąbała Chef /Szef kuchni restauracji „Karczma pod Sokołem” w Sokółce
Mariusz Wolski Chef / Szef kuchni restauracji „Jastny Dwór” w Bąkowie k. Gdańska
Piotr Lewtak Chef / Kucharz w „Ristorante La Strada” w Stargardzie
Monika Ignaciuk Head Pastry Chef / Mistrzyni cukiernictwa, Ambasadorka marki „Ambasador 92”
Wojciech Rzepecki Pastry Chef / Mistrz cukiernictwa, Szef cukierni hotelu „Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront”
Aleksandra Borowska Pastry Chef / Szef cukierni Amber Side


 

Próba generalna oraz oficjalna nominacja członków Culinary Team of Poland odbyła się 4.02.2020, na halach Międzynarodowych Targów Gdańskich – jednego ze strategicznych partnerów drużyny, przy udziale partnera  Amber Side Sp. z o.o. GALERIA ZDJĘĆ