Chefs Only 2015 / relacja

26 października 2015, na Ptasiej Wyspie w Hotelu Mikołajki***** odbyło się jedyne w swoim rodzaju wydarzenie branżowe Chefs Only, czyli spotkanie Szefów Kuchni i Cukierni, będące résumé Światowego Dnia Szefa Kuchni.

www.tomaszrogala.pl

Jedną z głównych atrakcji spotkania były manewry wojskowe, podczas których Szefowie podzieleni na grupy próbowali opanować ciężki sprzęt militarny. Dodatkowo przeszli szkolenia z pierwszej pomocy i szkolenie snajperskie oraz stanęli przed wyzwaniem pokonania  mostu linowego. Na wszystkich uczestników terenowych zmagań czekała specjalnie przygotowana strefa wellness. Natomiast zwycięski oddział kucharzy – bojowników, w składzie: Michał Kuter, Michał Arciszewski, Patryk Dziamski, Ewa Olejniczak, Ireneusz Koniuszek i Giancarlo Russo, otrzymał nagrodę w postaci zasłużonego relaksu w SPA.

www.tomaszrogala.pl

vvJak przystało na zawodowych kucharzy, uczestnicy wydarzenia stanęli wieczorem do wspólnego stołu, by na oczach uczniów i nauczycieli pobliskich szkół gastronomicznych stworzyć wspaniałe, autorskie dania, których obowiązkowymi składnikami były: śliwka, sery oraz suszone pomidory. Każda z drużyn otrzymała inny gatunek śliwki oraz pełny asortyment przeróżnych produktów spożywczych. Niebywałą atrakcją były szkolenia kulinarne przygotowane dla dzieci i młodzieży z Domu św. Faustyny- Wielkie Serce z Giżycka. Czas spędzony z szefami kuchni był dla młodzieży idealną okazją do dyskusji i wymiany doświadczeń. Uczniowie mieli możliwość porozmawiania ze wspaniałymi kucharzami i zobaczenia na własne oczy dań, które do tej pory mogli oglądać jedynie na fotografiach i w telewizji. Przekonali się również, że gotowanie to ciężka praca, ale także wspaniała zabawa. Przede wszystkim uświadomili sobie, że sukces można osiągną mając do współpracy godnych zaufania i pracowitych kompanów.

www.tomaszrogala.pl

Co więcej, Szefowie Kuchni oraz uczniowie i nauczyciele szkół gastronomicznych spotkali się z organizatorkami akcji „Menu dla diabetyka”. Była to wspaniała okazja, aby dowiedzieć się jak komponować zdrowe posiłki dla diabetyków, jakich zasad należy przestrzegać i jak przeliczać wymienniki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe w potrawach.  Partnerem akcji specjalnej w ramach Menu dla diabetyka – Mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej jest Sokołów.

Dzień zwieńczył niezapomniany koncert Sara Szymczak & M.A.B.S. oraz kolacja i wspólna zabawa przy kręglach. Ważnym punktem wieczoru był konkurs burgerowy przygotowany przez firmę Farm-Frites. Oceną jury, najlepszego burgera przyrządził Michał Kuter (A nóż Widelec – Poznań), który przyznał się, ze był to jedyny konkurs kulinarny w jakim brał udział. Gratulujemy!

Wydarzenie zorganizowane było dzięki zaangażowaniu wielu osób. Pomysł spotkania i nadzór nad koordynacją działań zawdzięczamy Anecie Tyczyńskiej (Marketing&More). Organizatorami wydarzenia byli Tomasz Milewski – szef kuchni  Hotelu Mikołajki*****, Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Agnieszka  Opłatkowska.

www.tomaszrogala.pl

Dziękujemy za liczne przybycie. Nic by się nie wydarzyło, gdyby nie uczestnicy i partnerzy wydarzenia, to właśnie oni stworzyli niezapomniany klimat Chefs Only!

Fot. Tomasz Rogala

Galeria zdjęć dostępna na www.facebook.com/Stowarzyszenie.Kucharzy.Polskich/

 

Hotel mikołajki  -do ramki z opisem

Gospodarzem wydarzenia CHEFS ONLY jest Hotel Mikołajki – pięciogwiazdkowy obiekt położony w samym sercu Krainy Tysiąca Jezior. Hotel Mikołajki to miejsce gdzie natura idealnie współgra z nowoczesnością, czego dowodem jest nie tylko wyszukana architektura, ale przede wszystkim Restauracja a’la carte New Island Pub. To właśnie tu kulinarna tradycja Mazur w połączeniu z nowoczesnymi trendami kulinarnymi tworzy kompozycje smakowe pozwalające zadowolić nawet najbardziej wyszukane gusta Gości.

 

 

Dodaj komentarz