3 sierpnia 2013 na Zamku Krzyżackim w Gniewie, odbyły się X Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa (info). W konkursie startowało 8 profesjonalnych par kucharzy. Zadaniem zawodników było przygotowanie 3 dań (zakąska, zupa, danie główne), których głównym składnikiem był tytułowy dorsz. Jury w składzie:
• Giancarlo Russo – Przewodniczący wszystkich komisji sędziowskich
Komisja degustacyjna
• Dariusz Zahorański – Przewodniczący
• Zenon Hołubowski – Sekretarz
• Grzegorz Parczewski
• Jacek Kempa
• Krzysztof Gawlik
• Przemek Tworkowski
• Stefan Birek
Komisja techniczna
• Adam Michalski – Przewodniczący
• Piotr Szczygielski – Sekretarz
• Tomasz Milewski
Komisja Vip
• Sebastian Krauzowicz – Przewodniczący
• Krzysztof Wierzba – Sekretarz
• Jacek Czauderna
• Kazimierz Żołnowski
• Maciej Kołodziejczyk
postanowiło przyznać puchary następującym drużynom:
I miejsce – Łukasz Cegłowski, Zbigniew Pyc (Restauracja hotelowa Villa Baltica, Sopot)
II miejsce – Katarzyna Daniłowicz, Bogumił Mroczko (Food Concept)
III miejsce – Piotr Kościuk, Paweł Stawicki (Restauracja Mercato)
Nagrody ufundowali:
Kulinarny Puchar Polski, Bonduelle, Robot Coupe, Grupa Polmlek, ZS Kruszwica oraz Smarten.
W trakcie mistrzostw, widzowie mogli korzystać z wielu atrakcji zorganizowanych przez Zamek Gniew, tj. pokazy husarii, zwiedzanie zamku, konkursy plebejskie, turniej rycerski oraz salwy armatnie i pokaz sztucznych ogni. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich również umilało czas gościom organizując pokazy kulinarne oraz zawody w gotowaniu dla całych rodzin. Imprezę zwieńczył rewelacyjny koncert zespołu BIG CYC, który w tym roku obchodzi swoje 25-lecie.
O godz. 20:30, na dziedzińcu zamkowym rozpoczęła się Gala VIP, na którą zaproszeni zostali organizatorzy, jurorzy, patroni, uczestnicy oraz sponsorzy Dorszowych Żniw. Podczas przyjęcia rozdane zostały podziękowania i odznaczenia, pośród których najważniejsze były Panteony Kulinarne, przyznawane przez Zarząd Stowarzyszenia Kucharzy Polskich wybitnym postaciom branży gastronomicznej w Polsce, za kultywowanie Polskiej Sztuki Kulinarnej oraz maksymalne zaangażowanie podczas X edycji Dorszowych Żniw. W zacnym gronie osobistości, które zostały odznaczone Panteonem Kulinarnym znalazły się: Joanna Ochniak, Anna Rogozińska, Stefan Birek, Giancarlo Russo, Adam Michalski, Grzegorz Parczewski, David Riedel, Wiesław Miotk, Radosław Marczyński oraz Jacek Kempa. Po części oficjalnej, zaproszeni goście mogli skosztować specjałów przygotowanych przez Szefa Kuchni Mariusza Gachewicza oraz załogi Restauracji Marysieńka, a także obserwować zmagania rycerskie – pojedynek na miecze.
„Jak ten czas leci za nami już X odsłona Dorszowych Żniw – jednego z najstarszych Konkursów Kulinarnych w Polsce niby 10 lat , a pamiętam pierwszą edycję jak by ona była wczoraj ….. zawsze to podkreślam ze Dorszowe Żniwa tworzą ludzie moi przyjaciele , moja dorszowa rodzina , którzy co roku licznie przyjeżdżają. Dumny jestem również ze Dorszowe Żniwa , kreują nowe style i techniki kulinarne , tu tworzy się sztukę i historię , a co będzie za rok ….? Szykuje się wiele niespodzianek aby jeszcze lepiej promować Polska Kuchnie i zawód Polskiego Kucharza!” – Krzysztof Szulborski – Organizator Dorszowych Żniw 2004 – 2013
Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim za przybycie. Już niedługo przedstawimy plany na przyszły rok, więc bądźcie z nami!