7 lipca 2018, w Centrum Sportu i Rekreacji Zielona Brama w Przywidzu, odbyła się jubileuszowa XV edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. W tym roku zadaniem uczestników było przygotowanie zakąski z krzyżowej wołowej firmy SOKOŁÓW oraz dania głównego, z wykorzystaniem polędwicy z dorsza oraz puree ziemniaczanego firmy FARM FRITES, oleju z esencją masła firmy KRUSZWICA oraz śmietanki 32% DEBIC.
Obowiązkowym elementem mistrzostw był także wybór odpowiedniego wina, komponującego się smakowo z daniami przygotowywanymi przez uczestników. Degustacja i wybór win, zorganizowane przez Willę Win oraz wybór talerzy od firmy DAJAR, na których uczestnicy serwowali swoje dania, odbyły się na dzień przed zmaganiami.
Wieczorem odbyło się także spotkanie przy grillu, które umilił koncert Arkadiusza Szulca.
Do udziału w mistrzostwach zakwalifikowało się osiem drużyn kucharskich: Tomasz Mielniczuk i Bartłomiej Sarnowski – Restauracja Eko, Hotel Agit, Lublin; Łukasz Gościniak i Damian Saja – Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz; Arkadiusz Berezowski i Michał Chrzanowski – Hotel Hanza Pałac Welness & SPA, Rulewo; Łukasz Wolny i Hubert Misterkiewicz – Restauracja Ponidzie, hotel Słoneczny Zdrój, Busko Zdrój; Jakub Nowak i Dariusz Zajdlewicz – Restauracja Memo, Bydgoszcz; Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska, Hotel Centrum Sosnowiec; Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda – Restauracja Sowa, Bydgoszcz; Paweł Zaradkiewicz i Andrzej Dobierski – Hotel Grodzki Business & Spa, Stargard. Ekipy kucharskie przystąpiły do zmagań już o godz. 10:00.
I tura mistrzostw zwieńczona została, tradycyjnym dla Dorszowych Żniw, przemarszem kucharzy.
Uczestnicy oraz Goście mistrzostw mieli okazję do osobistych konsultacji z przedstawicielami firm partnerskich, którzy przez cały dzień kibicowali uczestnikom.
Jedną z atrakcji tegorocznych Dorszowych Żniw była Carvingowa Olimpiada Graffiti, zorganizowanej orzez Grzegorz Gniech, w której uczestnicy startowali w dwóch konkurencjach: I – praca przywieziona oraz II – praca na miejscu. Obydwie konkurencje były związane tematycznie z Dorszowymi Żniwami, a obowiązkowym elementem było wyrzeźbienie GRAFFITI tego właśnie wydarzenia. Prace oceniało jury w składzie: RAFAŁ NOWAKOWSKI, KRZYSZTOF WIERZBA, GRZEGORZ GNIECH oraz sekretarz SYLWIA KRUSZYŃSKA.
W tym roku Dorszowym Żniwom towarzyszył także kiermasz zdrowej żywności oraz produktów regionalnych, zainicjowany przez Gminę Przywidz.
Tak prezentowały się dania uczestników JUBILEUSZOWYCH XV DORSZOWYCH ŻNIW 2018
Równie ważnym akcentem jubileuszu było podpisanie porozumienia pomiędzy Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich a Polskiegim Stowarzyszeniem Grilla i BBQ.
Wieczorem, wszyscy Goście zostali zaproszeni na galę finałową, którą zaingurował organizator Dorszowych Żniw – Krzysztof Szulborski, Kazimierz Sumisławski – Dyrektor Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Zasobów Naturalnych, Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, Wójt Gminy Przywidz – Marek Zimakowski, właściciel ZIelonej Bramy – Piotr Krzyżanowski oraz Tomasz Szydzikowski – szef kuchni, współorganizator mistrzostw oraz autor menu podczas gali.
W poszanowaniu dla tradycji Dorszowych Żniw, Krzysztof Szulborski wręczył Panteon Kulinarny, który w tym roku otrzymał wspaniały szef kuchni – Andrzej Polan.
Z okazji 15-lecia Dorszowych Żniw, organizator wręczył także podziękowania dla partnerów i przyjaciół, którzy każdego roku wspierają mistrzostwa. Symboliczne szable oraz szarfy otrzymali: Giancarllo Russo – honorowy juror, Anna i Zbigniew Rogozinscy – hafciarnia Cheman, Dawid Riedel – RM Gastro, Wiesław Generalczyk – Poradnik Restauratora oraz Maciej Gerdal (Agnieszka Woźnowska) – Farm Frites.
Jako pierwsze ogłoszono wyniki Carvingowej Olimpiady Graffiti, w której zwyciężył Jordan Bach, II miejsce przypadło Adrianowi Jaworskiemu, a III miejsce – Klaudi Lange. Pozostali uczestnicy: Andżelika Gołębiewska, Dorota Zwolińska, Elżbieta Bugaj oraz Paweł Libront, otrzymali wyróżnienia.
Nie zabrakło oczywście podziękowań dla wszystkich firm partnerskich, sponsorów i jurorów, bez których to wspaniałe wydarzenie nie mogłoby się odbyć!
Po wręczeniu podziękowań, jury w składzie: Krzysztof Gradzewicz – Przewodniczący, Giancarlo Russo – Juror Honorowy, Janusz Profus, Andrzej Polan , Sebastian Cichy, Andrzej Ławniczak, Adam Dmyterko, Michał Kuter, Przemysław Langowski, Dariusz Ratuszniak, Ireneusz Koniuszek, Stefan Birek, Przemek Woźny, Krzysztof Gawlik, Patryk Kotarba, Grzegorz Kazubski, Philippe Abraham, Łukasz Lewandowski, Krzysztof Wierzba, Grzegorz Parczewski oraz Jacek Feede oraz Anna Rogozińska z hafciarni Cheman wręczyli organizatorowi – Krzysztofowi Szulborskiemu symboliczny prezent i oficjalnie ogłośli go KRÓLEM DORSZOWYCH ŻNIW.
W końcu nadszedł czas na ogłoszenie wyników. Przewodniczący jury – Krzysztof Gradzewicz ogłosił wyniki XV Mistrzostw w Potrawach z Ryb Morskich Dorszowe Żniwa 2018:
III miejsce – Jakub Nowak i Dariusz Zajdlewicz – Restauracja Memo, Bydgoszcz
II miejsce – Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska, Hotel Centrum Sosnowiec
I miejsce – Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda – Restauracja Sowa, Bydgoszcz
Wszyscy laureaci otrzymali wartościowe nagrody ufundowane przez firmy sponsorskie: Żywiec Zdrój, Winterhalter, Hotel Olimp, Debic, Inter Europol, Kotanyi, Iglotex, Farm Frites, Bonduelle
Po części oficjalnej podano niesamowity tort przygotowany specjalnie na te okazję przez Aleksandrę Sowę.
Podziękowania trafiły także do niezastąpionej Katarzyny Hryciuk oraz jej wspaniałych uczniów, którzy obsługiwali zarówno mistrzostwa, jak i galę.
Galę zwieńczył koncert rockowego, energicznego zespołu Old Young!
Organizatorem wydarzenia był Krzysztof Szulborski i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, przy współpracy z Tomaszem Szydzikowskim i Centrum Sportu i Rekreacji Zielona Brama w Przywidzu.
OFICJALNA PUNKTACJA:
Fot:
Iwona Kowalska
www.iwonakowalska.com