I Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy


W Gdańsku po raz kolejny odbyły się Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii i Sklepów GASTROEXPO oraz Targi Wyposażenia Hoteli CIEPŁY BAŁTYK . W tym zintegrowanym projekcie udział wzięło ponad 100 firm z kraju i zagranicy.

Targi odbyły się pod honorowym patronatem Ministra Gospodarki oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

BALTPIEK, GASTROEXPO oraz CIEPŁY BAŁTYK to ważne wydarzenia branżowe, które w tym roku odwiedziło blisko 6 000 profesjonalnych gości.

Na publiczność targową czekało wiele atrakcji. Przed Ceremonią Otwarcia imprez swoje umiejętności barmańskie zaprezentowali mistrzowie z Flair Akademy, którzy przez kolejne dni zaskakiwali publiczność barmańskimi sztuczkami.

Bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się również organizowany po raz drugi konkurs cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników „Kuźnia Słodkich Talentów”. Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych, którzy pierwszego dnia targów BALTPIEK prezentowali swoje umiejętności. 

Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników zdobyła drużyna z Pomorskich Szkół Rzemiosł w Gdańsku – Klaudia Sopolińska, Karolina Bach, II miejsce zajęli – Emila Grzenkowska, Michał Kumur z Z.Sz.P.S. i Ch. Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 8 w Gdańsku, a III miejsce – Mateusz Sik, Magdalena Kolebacz z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy. Fundatorami nagród w konkursie byli:  Martin  Braun  Sp. z o. o., Winterhalter  Gastrom Polska sp. z o. o., Ambasador 92, Gdańskie Młyny Sp. z. o. o., Zeelandia  Sp. z o., Inter Fred, Robod S.A.

Podczas drugiego dnia Targów miłośnicy dobrej kuchni mieli okazję przyglądać się kulinarnym zmaganiom uczestników I Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy, prowadzonej przez Krzysztofa Skibę.

Sztafeta zorganizowana została przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski we współpracy z Międzynarodowymi Targami Gdańskimi SA.

Trzyosobowe zespoły młodych kucharzy miały za zadanie przygotować oryginalne potrawy wg własnej receptury: przystawkę, danie główne i deser, zgodnie z wymogami regulaminowymi. Drużyny pracowały 3 godziny pod czujnym okiem doświadczonego jury, które profesjonalnie dokonało oceny przygotowania, przebiegu oraz efektu kulinarnego młodych kucharzy.

 Najwyższy poziom zaprezentowała i zajęła I miejsce EKIPA BDG z Bydgoszczy-Robert Kudliński, Robert Stefański, Patryk Kusz , II miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy „ Majdańska „ Dominik Kowalczyk, Daniel Makulski, Michał Szcześniak, natomiast III – drużyna z Sheraton Sopot Hotel Conference Center&Spa-Piotr Ślusarz, Dominik Krzak, Mateusz Mandziara . Szefem zespołu jury był Krzysztof Szulborski – Prezes SPKIC rp , Sekretarzem Komisji Wojciech Dembowski oraz pozostali członkowie Komisji Marta Maciejewska – Medium , Andrzej Ławniczak , Przemysław Formela , Dariusz Danielewicz. 
Sponsorami konkursu były firmy: Bonduelle, Komat, Medium oraz Fagor.

Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski tradycyjnie zorganizowało także Forum Kulinarne z pokazami Szefów Kuchni, którego tegorocznym tematem przewodnim była Kuchnia Pomorska i Regionalna – Kaszubska.

Medalami Mercurius Gedanensis za najlepszy produkt prezentowany na Targach nagrodzono wystawców: FG Poland, Klima-Therm, PPHU Magdalena, Grupa Zendar, Medium, Mop Serwis, Gastro-Tech, Gminne Spółdzielnie z Wejherowa, Żukowa, Skarszew oraz Makowscy Zakład Termotechniczny Elcal-Biała Rawska. Nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała Pomorska Grupa Spółdzielcza. Doceniono również najatrakcyjniejsze stoiska wystawiennicze: Hotel i Biuro, Medium oraz Pomorska Grupa Spółdzielcza.
Beata Wójcikiewicz
Manager Projektu
Międzynarodowe Targi Gdańskie SA