Spotkanie z Culinary Team of Poland

17 lutego 2020, drużyna Culinary Team of Poland zdobyła brązowy medal w kategorii dań regionalnych, podczas jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie – Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej (Internationale Kochkunst Ausstellung).

Z tej okazji 30 września w Restauracji Amber Side odbyło się oficjalne spotkanie podsumowujące sukces drużyny olimpijskiej, podczas którego wręczono należne podziękowania oraz dyplomy zarówno członkom drużyny, jak sponsorom i firmom wspierającym.

W skład Culinary Team of Poland 2020 weszli: Krzysztof Szulborski Executive Team Manager / Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Trener kulinarny; Krzysztof Gradzewicz Executive Team Head Chef / Executive Chef Hotels Amber Side; Grzegorz Parczewski Executive Senior Chef / Szef kuchni i właściciel restauracji „Villa Calvados” w Bydgoszczy, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza; Zbigniew Korzeniowski Senior Chef Manager / Manager firmy cateringowej „W pół drogi”; Andrzej Ławniczak Senior Chef / Właściciel firmy „Kreatornia Smaku”, Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich; Jacek Kempa Senior Chef / Szef kuchni i właściciel restauracji „Woła’wina” we Wrocławiu; Ireneusz Koniuszek Chef / Szef kuchni restauracji „Refektarz” w hotelu „Zamek Ryn” w Rynie; Łukasz Lewandowski Chef / Właściciel restauracji „Mała Cegielnia” w Miszewie, Szef kuchni i właściciel restauracji „Kitchen & Coffee Garden” w Gdańsku; Kamil Hildebrandt Chef / Head Chef Gastronomy Amber Side; Damian Dopieralski Chef / Sous Chef Hotels Amber Side; Michał Przewoźnik Chef / Szef Kuchni ECS Amber Side; Piotr Zawalich Chef / Executive Chef Hotel ,,AMAX” w Mikołajkach, Właściciel firmy ,,Culinary Club By Mazury”; Sebastian Cichy Chef / Szef kuchni restauracji „Nowosopocka” w hotelu „Eureka” w Sopocie; Bartosz Zwolankowski Chef / Chef de Partie Hotels Amber Side; Przemysław Gościniak Chef / Szef kuchni w restauracji „Boska” w Gliwicach; Łukasz Gościniak Chef / Szef kuchni w hotelu „Mercure Sepia” w Bydgoszczy; Mariusz Dąbała Chef /Szef kuchni restauracji „Karczma pod Sokołem” w Sokółce; Mariusz Wolski Chef / Szef kuchni restauracji „Jastny Dwór” w Bąkowie k. Gdańska; Piotr Lewtak Chef / Kucharz w „Ristorante La Strada” w Stargardzie; Monika Ignaciuk Head Pastry Chef / Mistrzyni cukiernictwa, Ambasadorka marki „Ambasador 92”; Aleksandra Borowska Pastry Chef / Szef cukierni Amber Side; Wojciech Rzepecki Pastry Chef / Mistrz cukiernictwa, Szef cukierni hotelu „Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront”.


IKA odbywa się co cztery lata i uczestniczą w niej zespoły z kilkudziesięciu krajów z całego świata,czyli kilkaset ekip kucharsko-cukierniczych, w tym także Culinary Team of Poland.

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jako Culinary Team of Poland, uczestniczyło już w Olimpiadzie podczas czterech poprzednich edycji, w kategorii Kuchnia Regionalna, zdobywając: 2004 – wiedzę (gościnnie); 2008 – brązowy medal; 2012 – wyróżnienie; 2016 – srebro.

fot. Karol Kacperski