Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych 2016

h

Już niebawem rozpocznie się nabór zgłoszeń do Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, których szósta edycja odbędzie się podczas targów Expo Sweet w Warszawie. W zmaganiach mogą uczestniczyć wszystkie szkoły o profilu spożywczym (a więc także piekarskie, gastronomiczne, hotelarskie itp.), w których są prowadzone szkolenia o profilu cukierniczych lub które po prostu czują się na siłach sprostać wymaganiom regulaminu.

Co i kiedy

Mistrzostwa odbywają się dwuetapowo. Pierwszy etap jest realizowany korespondencyjnie i przebiega do końca października. Należy wówczas przesłać na adres j.zbaliszyn@pregel.pl  zgłoszenie udziału (regulamin oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są stronie internetowej http://www.exposweet.pl/konkursy/regulaminy), a także zdjęcie (jedno lub więcej) tortu wraz z recepturą i opisem technologicznym. Opis musi zawierać receptury na wszystkie zawarte w torcie kremy, musy, nadzienia i dekoracje. Ważne, by opis był szczegółowy i zgodny z tym, co widać na zdjęciu.

W pierwszych dniach listopada zbierze się komisja, która wyłoni finałową dwunastkę spośród wszystkich nadesłanych prac. Od tego momentu rozpoczną się w szkołach przygotowania do występu na żywo. Finał odbędzie się 24 lutego 2016 r. w Warszawie, czwartego dnia targów Expo Sweet.

Temat

Organizatorzy proponują co roku ciekawe tematy, nawiązujące do aktualnych wydarzeń i inspirujące dla młodzieży. Tak będzie i tym razem. Ponieważ w przyszłym roku wypada setna rocznica śmierci jednego z najwybitniejszych polskich pisarzy, dlatego zaproponowano temat „Henryk Sienkiewicz i jego twórczość”. To świetny moment na współpracę uczniów z nauczycielami technologii i języka polskiego, która – mamy nadzieję – zaowocuje ciekawymi pomysłami.

Przebieg rywalizacji.

Podobnie jak w poprzednich edycjach, podczas finału każda z ekip ma przygotować deser na talerzu oraz tort. Nowością jest natomiast to, że tort nie może być piętrowy. To ułatwienie, które może zmartwić najbardziej ambitne drużyny, ale z drugiej strony pozwoli uniknąć wątpliwości, które z pięter jest przeznaczone do degustacji, a które to prezentacji.

O czym warto pamiętać?

– Szkoła może przysłać tylko jedną pracę. Dlatego sugerujemy, aby nauczyciele sami dokonali wyboru, biorąc pod uwagę nie tylko samą pracę, ale także zaangażowanie uczniów, ich dotychczasowe doświadczenia i dokonania, organizację pracy, odporność na stres i higienę pracy.

– Nawet najciekawsza dekoracja nie pomoże, jeśli tort będzie „nudny w środku” – na przykład będzie się składał jedynie z biszkoptu i kremu russel. Warto wykorzystać różne połączenia smakowe, różne konsystencje. Pamiętajmy, że masy wykonane samodzielnie są wyżej oceniane niż gotowe półprodukty.

– Dekoracja tortu powinna być przemyślana. Gotowe elementy będą niżej ocenione niż wykonane ręcznie. Niedopuszczalne jest używanie elementów niejadalnych.

– Praca musi być na temat, a opis musi być zgodny z tym, co przedstawia zdjęcie. Oprócz fotografii tortu, warto załączyć widok jego przekroju.

– Prace przygotowane na eliminacje muszą być wykonane przez uczniów. Oko fachowca potrafi dostrzec, które torty wyszły spod ręki zawodowców.

– Prace przysłane po terminie oraz zgłoszenia niekompletne, nie wezmą udziału w eliminacjach.

foto-5721

W razie pytań i wątpliwości, warto kontaktować się z organizatorami. Pozwoli to uniknąć nieporozumień. Zapraszamy do udziału w konkursie! Szkoły, które zostaną zakwalifikowane otrzymają dofinansowanie w kwocie 1500zł, a drużyny wraz z opiekunem będą miały zapewniony nocleg w dniu poprzedzającym zawody. Expo Sweet jak zawsze zapewnia doskonałą atmosferę oraz wspaniałe nagrody – za pierwsze miejsce 5000zł netto oraz wiele nagród rzeczowych dla szkoły i uczestników.

Jest więc o co walczyć!

Głównym partnerem medialnym Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych 2016 jest:
Clipboard01