Już 23 października rozpoczyna się jeden z najbardziej wyczekiwanych konkursów gastronomicznych w tym roku. Impreza corocznie odbywa się w ramach Kulinarnego Pucharu Polski i promuje tradycyjną kuchnię opartą na dziczyźnie oraz skarbach runa leśnego Borów Dolnośląskich, co podkreśla wyjątkowe miejsce, jakim jest Zamek Kliczków. Podczas tej trzydniowej uroczystości każdy będzie miał okazję zobaczyć kulinarne popisy gwiazd takich, jak Sylwia Biały, Mariusz Szwed, Tomasz Welter czy Marcin Świder. W konkursie podzielonym na 3 poziomy zmierzą się amatorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonalni kucharze, a zwycięstwo będzie przepustką do zawodów Kulinarnego Pucharu Polski. Wstęp na wydarzenie jest całkowicie wolny.
Impreza rozpoczyna się o godzinie 8:30 w sobotę. Konferencja prasowa odbędzie się o godzinie 18:00. Dodatkowe informacje jak i cały harmonogram wydarzenia dostępny jest na stronie zamku w zakładce Ale Pasztet!.
Link do wydarzenia na facebooku: https://www.facebook.com/events/410262242431742/
Strona internetowa Zamku Kliczków: www.kliczkow.com.pl
HARMONOGRAM IMPREZY-Ale Pasztet! 2015
SOBOTA 24.10.2015r.
od 08:30 Oficjalne rozpoczęcie konkursu i gotowania przez profesjonalistów, SALA TEATRALNA
10:30 – 11:00 Prezentacja piwa Litovel, SALA BALOWA
11:00 – 11:45 Prezentacja I – Tomasz Welter – Bonduelle, SALA BALOWA
11:45 – 12:30 Prezentacja II – DORADO, SALA BALOWA
12:30 – 13:30 Prezentacja III – Hotel Tumski i Zamek Kliczków, SALA BALOWA
13:30 – 14:00 Prezentacja IV – Tomasz Welter – Bonduelle, SALA BALOWA
14:00 – 14:45 Prezentacja V – Marcin Świder – Iglotex, SALA BALOWA
14:45 – 15:30 Prezentacja VI – Tomasz Welter – Bonduelle, SALA BALOWA
15:30 – 16:30 Prezentacja VII – Marcin Świder – Iglotex, SALA BALOWA
16:30 – 18:00 Zakończenie gotowania, próbowanie potraw, narada jury, SALA TEATRALNA
16:30 – 19:00 Konkurs barmański, prezentacje sponsorów i część wystawiennicza, SALA DWORSKA
18:00 – 19:00 Konferencja prasowa dla dziennikarzy
19:00 – 19:45 Narada jury konkursu dla barmanów, WYKUSZ W SALI DWORSKIEJ
od 20:00 Gala Dinner, wyniki konkursów, wręczenie nagród, SALA TEATRALNA
21:15 – 21:30 Niespodzianka!, wystąpienia sponsorów, SALA TEATRALNA
od 22:00 Poczęstunek, SALA BALOWA
NIEDZIELA 25.10.2015r.
od 10:00 Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Szkół o profilu gastronomicznym, SALA TEATRALNA
od 10:00 Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Amatorów, SALA MYŚLIWSKA
od 10:00 Oficjalne rozpoczęcie konkursu na nalewki, pasztety, dania mączne i jednogarnkowe, MAŁY DZIEDZINIEC
od 10:00 Rozpoczęcie dyżuru ekspertów z Poradni Dietetycznej Kaloris z Żagania połączonego z możliwością wykonania pomiarów ciała oraz opracowaniem optymalnego jadłospisu w zależności od rodzaju schorzenia czy też aktywności fizycznej i trybu życia, SALA KOMINKOWA
11:00 Rozpoczęcie pokazu kulinarnego w wykonaniu Marcina Świdra – Iglotex, SALA BALOWA
12:00 Rozpoczęcie Warsztatu Kulinarnego na temat: „Zioła w tradycyjnej kuchni regionu” w wykonaniu Tomasza Weltera – Bonduelle, SALA BALOWA
12:00 Rozpoczęcie warsztatów z Fotografii Kulinarnej, SALA SALONIK (liczba miejsc ograniczona – zgłoszenia na m.leszczynski@borydolnoslaskie.org)
13:00 Rozpoczęcie pokazu kulinarnego na temat: „Przystawki w tradycyjnej kuchni regionu” w wykonaniu finalistki pierwszej edycji programu Hell`s Kitchen – Sylwii Biały oraz uczestnika programu Master Chef – Mariusza Szweda, SALA BALOWA
14:00 Rozpoczęcie Pokazu Kulinarnego firmy Zeelandia, SALA BALOWA
14:00 Charytatywny poczęstunek dla zaproszonych gości, SALA KOMINKOWA
15:00 Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu plastycznego oraz konkursu dla amatorów połączone z uroczystym wręczeniem nagród, SALA TEATRALNA
15:00 Zakończenie konkursu dla szkół o profilu gastronomicznym, SALA TEATRALNA