W dniach 30 kwietnia – 2 maja 2010r. w Słupsku odbył się Europejski Festiwal Smaków, organizowany przez Biuro Promocji i Integracji Europejskiej Urzędu Miejskiego w Słupsku w ramach projektu: ”Wzmocnienie turystyki ekologicznej poprzez promocję dziedzictwa kulturalnego i kulinarnego miast partnerskich Słupska i Flensburga – Festiwal smaków”.
Przedsięwzięcie otrzymało dofinansowanie ze Stowarzyszenia Gmin RP Euroregion Bałtyk z programu Funduszu Małych Grantów Transgranicznych i Międzyregionalnych.
Celem projektu było zaprezentowanie dziedzictwa kulturowego oraz kulinarnego bogactwa regionu pomorskiego oraz gości z miasta partnerskiego Flensburg, z którym Słupsk współpracuje.
Festiwal mający charakter festynu odbył się na placu Zwycięstwa przed ratuszem.
W czasie dwudniowej imprezy twórcy i producenci mieli okazję zaprezentować swoje wyroby. W trakcie imprezy przeprowadzone zostały konkursy na najlepszy produkt regionalny i najlepszą potrawę regionalną.
Odbyły się również Mistrzostwa w Grillowaniu, w których uczestniczyli kucharze w dwóch kategoriach:
– Młode Talenty
– Profesjonaliści
Jury konkursowe w składzie:
Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Pomorskiego- Przewodniczący Jury
Andrzej Ławniczak- Sekretarz Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Pomorskiego
Andrzej Kaczmarczyk – Zastępca Prezydenta Miasta Słupska
Przemysław Namysłowski- Dyrektor Biura Promocji i Integracji Europejskiej Urzędu Miejskiego w Słupsku
Joanna Orłowska- Członek Zarządu Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej w Gdańsku
nagrodziło najlepsze drużyny:
w kategorii Młode Talenty:
I miejsce – Restauracja Pinokio
II miejsce – Tomasz Kunysz – Gościniec Słupski
III miejsce – Restauracja Metro
Wyróżnienie – Ryszard Pałka – Bar Kaszub
w kategorii Profesjonaliści
I miejsce – Bar Kaszub i Gościniec Słupski
II miejsce – Restauracja Pinokio
III miejsce – Restauracja Cechowa
Wyróżnienie – Hotel Lubicz z Ustki
Wyróżnienie – Restauracja Lamagmar
Wszyscy laureaci otrzymali dyplomy, potrawy otrzymały certyfikaty „Smak Pomorza 2010” oraz nagrody rzeczowe – noże ceramiczne i książki.
Ponadto odbył się konkurs na „Smak Pomorza 2010”, w którym wydano ponad 40 certyfikatów ‚”Smak Pomorza 2010”. Każdy uczestnik Festiwalu mógł ubiegać się o laur jakim jest tytuł „Smak Pomorza 2010”, który nadawało Stowarzyszenie Polskich Cukierników i Kucharzy Regionu Pomorskiego w szeregu kategorii:
I – Wytwórcy i artyści ludowi
II- Producenci artykułów spożywczych:
1. wyroby mięsne, wędliny, pasztety
2. przetwory z ryb
3. przetwory z mleka
4. przetwory warzywne i owocowe
5. produkty piekarskie i cukiernicze
6. napoje: wina, nalewki, miody
7. przyprawy
III – Pszczelarze
W dniu 1 maja 2010r. odbył się finał jubileuszowego konkursu „Słupski Chłopczyk w menu” , w którym zaprezentowano ponad 30 potraw z użyciem serka camembert „Słupski Chłopczyk”.
Jury konkursowe w składzie:
Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Pomorskiego- Przewodniczący Jury
Andrzej Ławniczak – Sekretarz Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Pomorskiego
Andrzej Kaczmarczyk – Zastępca Prezydenta Miasta Słupska
Przemysław Namysłowski – Dyrektor Biura Promocji i Integracji Europejskiej Urzędu Miejskiego w Słupsku
przyznało nagrody:
w kategorii: Osoba prywatna :
I miejsce – Agnieszka Jankiewicz za „Naleśniki dla chłopczyka”
II miejsce – Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku za „Słupski krążek”
III miejsce – Arkadiusz Miedźwiedzik za „Serowy przysmak słupski”
w kategorii: Restauracja lub punkt gastronomiczny:
I miejsce – Restauracja Staromiejska za „Polewkę kremową – Chłopczyk pod pierzynką”
II miejsce – Leniwa Pierogarnia za „Pierogi morskie”
III miejsce – Restauracja Lamagmar za „Roladki drobiowe a la Słupski Chłopczyk”
Zdobywcy I miejsca otrzymali nagrody pieniężne w wysokości 2500 zł, laureaci II i III miejsca oraz wyróżnieni otrzymali nagrody rzeczowe.
Miasto partnerskie Flensburg zaprezentowało swoją kuchnię regionalną podczas Mistrzostw w Grillowaniu przedstawiając dwie potrawy: regionalną zupę jarzynową oraz danie z łososia, za które otrzymało nagrodę specjalną.
Imprezie towarzyszyły występy artystyczne w klimacie biesiady polskiej i europejskiej.
Całość miała charakter pikniku rodzinnego.
źródło: papaja.pl