I Sztafeta Kulinarna Agencji Rynku Rolnego, jest konkursem skierowanym do uczniów szkół gastronomicznych woj. Pomorskiego, biorących udział w szkoleniach przeprowadzonym przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Termin:
17.12.2015, godz. 8.00-14.00
Organizatorzy:
Agencja Rynku Rolnego
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Cel:
- promocja sztuki kulinarnej
- utrwalanie wiedzy kulinarnej po przeprowadzenia warsztatach ARR
- popularyzowanie tradycji kulinarnej
Zasady uczestnictwa:
1. W Mistrzostwach uczestniczą 5-osobowe zespoły, składające się z czterech uczniów szkół gastronomicznych i jednego nauczyciela (biorących udział w warsztatach przeprowadzonych przez ARR), które stawiają się w dniu 10.12.2015 roku o godz. 8:00 w szkole gastronomicznej w Sierakowicach http://www.zspsierakowice.pl/
2. Ekipa kucharska w czasie nie dłuższym niż 3 godziny godziny będzie musiała wykonać trzy dania (po 3 porcje z każdej kategorii):
- zakąski tj. tatar wołowy na sposób polski,
- zupy gulaszowej na sposób kaszubski,
- regionalny deser „rucholce – ruchanki”
oraz odpowiedzieć na 10 podstawowych pytań o tematyce kulinarno – gastronomicznej .
3. Na stanowiska zawodnicy wpuszczani będą po 2 osoby – zaczynając od uczniów wykonujących zakąskę, następnie uczniów wykonujących zupę i na końcu uczniów składających się po jednej osobie z obydwu zespołów wykonujących deser. Po skończeniu zmagań kulinarnych cała drużyna odpowie na 10 pytań o tematyce kulinarno- gastronomicznych.
4. Losowanie stanowisk odbędzie się 17.12. 2015 roku o godzinie 8.30 w Szkole Gastronomicznej w Sierakowicach
5. Produkty spożywcze potrzebne do wykonania potraw zapewnia A.R.R wg złożonego przez szkoły zapotrzebowania i dostarczone będą w dniu konkursu na stanowiska uczestników konkursu.
Zasady konkursu:
Przedmiotem konkursu jest:
A – Zakąska tatar wołowy na sposób polski
B – zupa gulaszowa na sposób kaszubski
C – Deser kaszubski Ruchanki – rucholce
D- 10 podstawowych pytań o tematyce kulinarno gastronomicznym – każda drużyna będzie miała inne pytania.
Każda z Drużyn przygotowuje po 3 porcje z każdej kategorii (jedno do oceny jury profesjonalnego ,jedna dla komisji VIP a jedno na wystawę)
Czas na przygotowanie potraw – 180 min.