W ostatnich dniach przedświątecznego okresu uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z terenu województwa pomorskiego pokazali, że grudniowa, chłodna pogoda nie jest im straszna. Wyjątkowe wydarzenie organizowane przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gdyni zainteresowało tłumy adeptów sztuki kulinarnej, którzy zgromadzili się w pięknych Sierakowicach, barwnie reprezentując wiele zakątków Pomorza. Gospodarzem konkursu stały się gościnne progi Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych kierowanych przez Panią Marzenę Majcher oraz Pana Grzegorza Macholę.
W konkursowe szranki stanęło dziesięć czteroosobowych zespołów reprezentujących szkoły z terenu województwa pomorskiego:
- Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny;
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Sierakowic;
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Somonina;
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Przodkowa;
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Bytowa;
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 ze Słupska;
- Zespół Szkół Ekonomicznych z Tczewa;
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska;
- Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni;
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Kłanina.
Formuła konkursu obejmowała dwa etapy. Pierwszy, polegający na części praktycznej, obfitował w kucharskie zmagania zespołów przygotowujących dania przy dopingującej widowni. Wymaganymi daniami w tym dniu były: tatar wołowy, kaszubska zupa gulaszowa oraz rucholce kaszubskie. Jury, które podczas prac młodych adeptów kuchni aktywnie doglądało starań, oceniało szereg walorów: wizualny wymiar stanowiska pracy, właściwe obchodzenie się z żywnością, higienę wykonania, sprawność wykonania i oczywiście smak przygotowanej potrawy. Kompetencje członków gremium oceniającego gwarantowały fachową i wiarygodną ekspertyzę właściwego wyważenia pomiędzy kreatywnością a zachowaniem konwencji obrządku, pozwalającej na skuteczne promowanie najważniejszych elementów kuchni regionalnej i tradycyjnej.
Drugim etapem, który dał pole do popisu miłośnikom teoretycznego przygotowania do zawodu, był test wiedzy, któremu poddano uczestników wszystkich dziesięciu ekip. W katalogu pytań poruszone zostały wątki ogólnej wiedzy kulinarnej, różnorodności regionalnych kuchni Polski, a także dla rozszerzenia horyzontów, umożliwiających ewentualne rozwijanie fantazji kulinarnych w przyszłości, aspekty kuchni światowej.
Podsumowanie efektów prac oraz ocen stanu wiedzy przypadło jury w składzie: Andrzej Ławniczak – Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Adam Woźniak – Szef Kuchni Restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk, Krzysztof Gradzewicz – Szef Kuchni Restauracji Browar Zamkowy Młyn w Olsztynie oraz Mariusz Gachewicz – Szef Kuchni Restauracji na Zamku w Gniewie. Prowadzącym wydarzenie był Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Werdykt wieńczący olimpijskie zmagania młodych pasjonatów gastronomii ogłoszony został przez Dyrektora OT ARR w Gdyni Eugeniusza Dańczaka. Trzecie miejsce zajęli reprezentacji Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, na drugim miejscu uplasowała się drużyna z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni. Zaś największymi wygranymi okazali się Weronika Byczkowska, Daria Milewczyk, Czesław Kownatke i Andrzej Płocke, uczniowie klasy II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kłaninie. Na laureatów oraz wszystkim uczestników I Pomorskiej Sztafety Kulinarnej czekały wartościowe nagrody AGD.
Źródło: Agencja Rynku Rolnego