Restauracja SENSES, czyli kulinarne odkrycie stolicy i światowy sukces SENSES trafiło na listę The Diners Club® 50 Best Discovery Series. To sukces na skalę światową i realna szansa, że ta warszawska restauracja znajdzie się w The World’s 50 Best Restaurants. The Diners Club® 50 Best Discovery Series to lista największych odkryć gastronomicznych w ośmiu rejonach świata. Trafiają tam najznakomitsze restauracje prowadzone przez znanych i nagradzanych szefów kuchni, a przede wszystkim jest to ważny awans i realna szansa na znalezienie się wśród najlepszych 50 restauracji świata – Diner’s Club International World’s 50 Best Restaurants. Wśród liderów gastronomii w rejonie Skandynawii i Europy Północnej i Wschodniej wyróżnienie zdobyło 6 restauracji, w tym jako jedyna z Polski warszawska restauracja SENSES, pod kulinarnym przewodnictwem szefa kuchni Andrea Camastry.Jednocześnie, poza tym pierwszym krokiem awansu do 50 najlepszych restauracji światowych restauracja SENSES znalazła się w polskim wydaniu przewodnika Gault&Millau, gdzie uzyskała 17 punktów i cztery czapki kucharskie. Oznacza to drugie miejsce wśród liderów kuchni w Polsce. Obie warszawskie restauracje są obecnie jedynymi w kraju, które dostały tak wysokie noty.
Gotowanie to dużo więcej niż umiejętność przygotowywania dań. To emocje, pasja i przekazywanie części swojej osobowości. W kuchni SENSES w nieoczywisty sposób łączę nowoczesne techniki gotowania z tradycyjnymi polskimi smakami opartymi głównie na produktach sezonowych . Mamy własne uprawy i hodowle, skąd pochodzi duża część wykorzystywanych przeze mnie produktów. Co do nagród – szczególnie dumny jestem z wyróżnienia Best Discovery Series, bo dzięki temu nasza restauracja wychodzi poza grono najlepszych w Polsce i wkracza do grona tych najlepszych na świecie – mówi Andrea Camastra, szef kuchni i współwłaściciel restauracji SENSES, laureat nagrody Szef Jutra Gault&Millau 2015 oraz wielu innych międzynarodowych odznaczeń.
Kulinarna Warszawa według przewodnika Gault&Millau i Diner’s Club Best Discovery Series jednoznacznie wskazuje na restaurację SENSES. Andrea Camastra pół-włoch, pół-francuz praktykował m.in. paryskim Le Chateaubriand, w La Mirabelle w Luksemburgu, Fisherman’s Lodge w Newcastle czy w warszawskim Atelier Amaro, gdzie był sous-chefem. Jego wyróżnikami są niespotykane połączenia smaków i zjawiskowy wygląd potraw.
Andrea mieszka w Polsce od prawie pięciu lat. Choć sam raczej skromny, jednogłośnie ocenia się go jako młodego geniusza kuchni. Nagradzany jest m.in. tytułami Chef of The Year North England, Chef of the Future 2015, czy m.in. wyróżnieniami na Festival Mehditerranee. Efekty naszych kulinarnych eksperymentów sprawiły, że restauracja SENSES wybiła się na prowadzenie w świecie kulinariów, a polska kuchnia może pochwalić się lokalem na światowym poziomie. Równoległe wysokie miejsce w polskiej edycji Gault et Millau i w Diner’s Club Best Discovery Series to prosta droga do globalnej czołówki – komentuje Dariusz Pawłowski, general manager restauracji SENSES.
Restauracja SENSES znajduje się w okolicach Placu Bankowego w centrum Warszawy. Autorskie menu degustacyjne składa się z 3, 7 lub 10 dań i jest podsumowaniem doświadczeń, badań, analiz, wielu eksperymentów oraz tysięcy kilometrów kulinarnych podróży szefa kuchni. Ambicją SENSES było stworzenie pięknego miejsca, z najwyższej klasy obsługą, a jej celem tworzenie kulinarnych kreacji, które zaangażują wszystkie zmysły.
Więcej informacji na temat nagrody Diner’s Club International World’s 50 Best Restaurants:
http://www.theworlds50best.com/discovery/Scandinavia-North-East-Europe.html
http://www.theworlds50best.com/blog/News/six-scandinavian-and-north-east-european-restaurants-to-discover-in-2016.html
Źródło: informacja prasowa