Już po raz drugi w Hotelu Atut**** w Licheniu Starym mistrzowie kuchni z całej Polski staną do kulinarnego konkursu. Dwuosobowe zespoły pokażą wykwintne potrawy na bazie jesiotra i kawioru.
Uczestnicy w ciągu 80 minut mają do wykonania danie główne z jesiotra i kawioru oraz deser dla 7 osób. Ocenie podlega jakość pracy, oryginalność potrawy, smak, prezentacja. Zmagania uczestników konkursu ocenia profesjonalne jury – wybitni Szefowie Kuchni, kulinarne autorytety i znawcy kuchni pracują w trzech składach jurorskich: technicznym, degustacyjnym oraz VIP. Jury bierze pod uwagę nie tylko smak i sposób podania, ale również dobór składników, sposób przygotowania, wygląd stanowiska pracy. Oceniany jest profesjonalizm, lekkość, perfekcja, finezja, czyli wszystko to, co sprawia, że na pracę mistrza kuchni patrzy się z prawdziwym podziwem.
Zadanie postawione przed uczestnikami nie jest łatwe, ale jak mówią organizatorzy konkursu, poziom ubiegłorocznych mistrzostw był bardzo wysoki, a wykonane prace eleganckie, pięknie podane, wyśmienite w smaku. Jeśli chodzi o produkty użyte do przygotowania potraw, nie mogą być poddane wcześniejszej obróbce, a dodatki mogą być jedynie umyte i obrane, ale nieuformowane. Skorupiaki muszą być w postaci surowej, wszystkie produkty najwyższej jakości, niekonserwowe, nieprzetworzone, a elementy dania, włącznie z dekoracją, jadalne.
Tegoroczne mistrzostwa mają formułę zamkniętą, a gośćmi są smakosze, ludzie biznesu i przedstawiciele mediów. Obok kulinarnego konkursu, który potrwa od 9 rano do godziny 15.00, na gości wydarzenia czekają liczne atrakcje – degustacje, pokazy, spotkania z wyjątkowymi osobowościami takimi jak Bogdan „The Wizard” Wołkowski – wielokrotny mistrz świata w trikach bilardowych czy Julio Cesar Sobrino – wybitny znawca wina. Wielbiciele luksusu na czterech kołach będą mieli możliwość bliżej poznać markę Maserati. Mistrzostwa to także okazja do przyjrzenia się sztuce rzeźbienia w lodzie czy posłuchania koncertu wybitnej harfistki Cecylii Matysik – Ignyś uświetniającego Galę, podczas której nastąpi rozstrzygnięcie konkursu. Całość zakończy wieczorna część programu w rozrywkowym i eleganckim stylu.
Organizatorzy podkreślają, że Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra to nie tylko prestiżowy konkurs, ale również możliwość propagowania tej niezwykłej ryby, z bogatą historią sięgającą 250 lat wstecz, która w wyniku intensywnych połowów, niemal zupełnie wyginęła w połowie XX wieku. Inspiracją dla organizacji mistrzostw były piękne okolice Konina znane z największych łowisk i hodowli jesiotra oraz produkcji kawioru. – Rejony Konina zwane są Mazurami Wielkopolski, więc ryby są nieodłączną częścią naszych stron. Jesiotr jest dla nas lokalnym specjałem oraz symbolem wspaniałego smaku. To ryba bardzo wyjątkowa, bez ości i o niespotykanych walorach odżywczych i smakowych, daje więc ogromne możliwości kulinarne, a kawior pozyskiwany z jesiotra to jeden z najbardziej cenionych przysmaków na całym świecie – mówi Agata Fludra, Dyrektor Marketingu Hotelu Atut****.
Patronat Honorowy nad II Mistrzostwami Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, Partnerami wydarzenia są, podobnie jak w ubiegłorocznej edycji, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników.
Więcej informacji na temat wydarzenia na stronie http://jesiotrikawior.pl oraz http://hotelatut.pl/mistrzostwa-polski-w-potrawach-z-jesiotra/
Kontakt dla mediów:
Hanna Ćwiertnia – Laszczyk, tel. 607 926 174, hanna.laszczyk@markesense.com