Sytuacja w Polsce, w aspekcie kulinarnym, zmienia się bardzo dynamicznie. Owe zmiany uwarunkowane są wieloma czynnikami, takimi jak np. wzrost świadomości gastronomicznej, zarówno właścicieli restauracji, jak i samych kucharzy. Jak zapewne wiecie, eksperiencje pozyskuje się przez poszerzanie horyzontów, najlepiej w czasie podróży. O takich kulinarnych zagranicznych wojażach opowie Wam Jacek Majcherek – szef kuchni w Restauracji Crudo w Sopocie. Mając już wystarczająco duże doświadczenie, można zostać szefem kuchni. Jego rola, jako gospodarza restauracji stała się tematem kolejnego pasjonującego wywiadu, tym razem z Dariuszem Ratuszniakiem, szefem kuchni hotelu BoniFaCio, który dodatkowo opowie o kuchni Mazowsza oraz o priorytetach restauracyjnych. Koniecznie przeczytajcie relację z targów Expo Sweet i towarzyszący im VI Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Gastronomicznych. Tym razem uczestnicy zmierzyli się z niełatwą twórczością Henryka Sienkiewicza.Ponadto, w marcowym wydaniu akademii kulinarnej znajdziecie drugą część cyklu artykułów o kuchni wegetariańskiej, autorstwa Krzysztofa Gradzewicza, lekcję carvingu, którą poprowadzi Mariusz Gachewicz oraz techniki kulinarne w wykonaniu Krzysztofa Szulborskiego. Specjalnie dla Was Tom-Gast zaprezentuje drugą edycję konkursu, w którym do wygrania będą warsztaty kulinarne z Robertem Głydą.