w Powiatowym Centrum Edukacyjnym w Lęborku
6 kwietnia 2016 roku odbyła się w PCE V edycja Międzyszkolnego Konkursu Gastronomicznego – „Zastosowanie surowców regionalnych w nowoczesnej kuchni „, w którym rywalizowało 11 uczestników reprezentujących swoje szkoły ze Słupska, Rumi, Sierakowic, Bytowa i naszego – PCE-ZSP w Lęborku.
Patronat nad konkursem objęli:
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, akademia kulinarna – od nauki do sztuki kulinarnej, Starostwo Powiatowe w Lęborku, Burmistrz Miasta Lęborka p. Witold Namyślak.
Goście szczególni:
- Starosta Powiatu Lęborskiego p. Teresa Ossowska- Szara
- Burmistrz Miasta Lęborka p. Witold Namyślak
- Radna Sejmiku Województwa Pomorskiego – p. Alicja Zajączkowska
- Wizytator Delegatury Kuratorium Oświaty w Słupsku – p. Ewa Hałas
- Starszy Powiatowego Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lęborku – p. Roman Chmielecki
- Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Andrzej Ławniczak
- TV – „Kanał 6”
Kryteria oceniania uczestnika podczas konkursu:
- organizacja stanowiska pracy i przestrzeganie zasad BHP
- stopień trudności wykonywanej potrawy
- technika sporządzania potraw
- sposób podania i dekoracja z zachowaniem współczesnych trendów
- walory smakowe potrawy.
Prace uczniów:
Pracę uczniów oceniało jury, którego przewodniczącym był sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Andrzej Ławniczak, szef kuchni w restauracji „Betlejem” – Andrzej Bobryk oraz kucharz Hotelu „Lubicz” w Ustce Dariusz Wierzchowski. Komisja konkursowa w podsumowaniu stwierdziła, iż poziom umiejętności kulinarnych uczestników był bardzo wysoki i wyrównany, a wyłoniła następujących laureatów konkursu:
I miejsce – Agnieszka Kὂsling z Powiatowego Centrum Edukacyjnego ZSP w Lęborku, która wykonała „Roladki z musu z sandacza z sosem malinowym i gruszką oraz kaszotto z kaszy jaglanej i szpinaku”- opiekun Bożena Zanewycz
II miejsce – Krystian Kuchta z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rumi, który wykonał „Policzki wołowe w winie podane ze smażoną cukinią”, opiekun Dorota Gaszta
III miejsce – Hubert Kiełbasa z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, który sporządził „Schabową roladę z sosem borowikowym”, opiekun Agnieszka Zielińska , Waldemar Stachowski
IV miejsce – Kamila Markowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, sporządziła „Polędwicę w kruszonce ziołowej podaną z wiązanką warzyw i sosem wiśniowym”, opiekun Mirosława Cyman
Gratulujemy laureatom oraz wszystkim uczestnikom konkursu i życzymy dalszych sukcesów oraz rozwoju i kreatywności w tworzeniu smacznych potraw.
Bożena Zanewycz
PCE-ZSP w Lęborku