23 maja 2016, w ramach projektu Bydgoskiego Grantu Oświatowego na terenie szkolnego dziedzińca odbył się szkolny konkurs kulinarny dla klas pierwszych technikum i zasadniczej szkoły zawodowej pt.„Smaki zup kuchni regionalnej i polskiej” z szefami kuchni znanych restauracji i hoteli z Bydgoszczy.
Impreza z zabawą, muzyką, grillowaniem, pokazem nowoczesnego tańca w wykonaniu grupy: Stylers Dance Studio oraz nowoczesnych trendów kulinarnych prezentowanych przez młodzież szkoły gastronomicznej cieszyła się dużym zainteresowaniem. Wszyscy przybyli goście mogli nacieszyć się degustacją czterech konkursowych zup: krupniku kujawskiego, grochówki, parzybrody oraz zupy grzybowej.
Szefowie kuchni gotujący wspólnie z uczniami stworzyli cztery drużyny: Bogusław Stasik – zespół żółtych – zupa grochówka polska, Sebastian Ferenc – zespół czerwonych – parzybroda, Krzysztof Grzeliński – zespół niebieskich – krupnik kujawski, Jakub Krywienia – zespół czarnych – zupa grzybowa „dary lasu” wspierali merytorycznie i praktycznie młodych adeptów sztuki kulinarnej w osiągnięciu jak najlepszego rezultatu całej drużyny.
Najlepszą zupą wybraną przez Jury w składzie: Lech Zagłoba-Zygler – z-ca przewodniczącego Rady Miasta Bydgoszczy, Grzegorz Parczewski – prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza, Rafał Godziemski – szef restauracji Memo, Przemysław Zgarda – barista Rubicon Caffe, Anna Rogozińska – prezes firmy Cheman.
Najlepszą i najsmaczniejszą jury wybrało zupę grzybowa, którą przygotowała drużyna kl. I a TŻ koloru czarnego z byłym uczniem bydgoskiego gastronomika panem Jakubem Krywienia.
Wyniki konkursu:
I miejsce ( zupa grzybowa z pieczonymi ziemniakami „dary lasu”) – szef kuchni Jakub Krywienia
klasa I a TŻ – Julia Nowak, Maciej Grochowski, Marta Wiszniewska, Mateusz Szczypiorski
II miejsce ( zupa parzybroda) – szef kuchni – Sebastian Ferenc
klasa I b TŻ – Wiktoria Lutyńska, Wiktoria Naszko, Agnieszka Bień, Kamil Poćwiardowski
II miejsce ( zupa grochówka polska) – szef kuchni – Bogusław Stasik
klasa I c TŻ – Julia Jackiewicz, Przemek Klimczak, Wojciech Romiński, Ilona Kunicka
III miejsce ( krupnik kujawski) – szef kuchni – Krzysztof Grzeliński
klasa I a ZSZ – Karolina Niespodziana, Roksana Kaczmarek, Krzysztof Klama, Tobiasz Kosiński
Podziękowania dla wszystkich sponsorów: Urzędu Miasta Bydgoszczy, Agencji Rynku Rolnego Warszawa i Oddziału w Bydgoszczy, Stowarzyszeniu Kucharzy Kujaw i Pomorza, Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich, Kuchni Agata, firmie: Cheman, Janex Warszawa, Fusion Gusto, Kociołkowanie.pl, Allgast, Remedia, Dream Studio, Rubicon Magazyn Kawy, Kondrat Wina Wybrane, Winni Kucharze, Hotelowi pod Orłem, Hotelowi City, Akademii Kulinarnej, restauracji: Villa Calvados, Caritasowi Oddział – Bydgoszcz, dyrekcji szkoły, warsztatom szkolnym, nauczycielom, pracownikom szkoły oraz młodzieży klas pierwszych za pomoc przy organizacji konkursu.
Organizator imprezy: Krzysztof Szczepaniak