2 lipca 2016, w średniowiecznym Zamku w Gniewie, odbędzie się XIII edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. W tym roku zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem polędwicy z dorsza oraz deseru z wykorzystaniem czekolady dowolnego rodzaju i przynajmniej trzech rodzajów owoców.
W XIII Dorszowych Żniwach udział weźmie osiem drużyn:
Hotel Słoneczny Młyn**** Bydgoszcz (Łukasz Gościniak, Damian Kubiak)
Hotel Courtyard By Marriott, Restauracja Gard Nord Kitchen Gdynia (Marcin Małecki, Piotr Sójka)
Restauracja Nowa Łódź (Kamil Kubiak, Bartłomiej Szymański)
Andel’s By Vienna House Łódź, Restauracja Delight (Tomasz Janczewski, Piotr Pawłowski)
Restauracja Amarylis (Michał Cienki, Michał Cielesta)
City Park Residence „Cucina”, Poznań (Sławomir Popiak, Dominik Świątecki)
Spiżarnia Warmińska Olsztyn (Radosław Szulc, Piotr Pałyska)
Restauracja Warszawska, Hotel Centrum Sosnowiec (Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki)
Zmagania kucharzy oceniać będzie JURY w składzie: Giancarlo Russo, Adam Chrząstowski, Stefan Birek, Tomasz Deker, Adam Dmyterko, Rafał Godziemski, Tomasz Jakubiak, Patryk Kotarba, Michał Kuter, Ewa Olejniczak, Kurt Scheller, Dariusz Ratuszniak, Aleksandra Sowa, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Adam Woźniak, Jacek Zięba; Sekretarze: Andrzej Ławniczak, Krzysztof Wierzba, Jarosław Bagniuk.
Oprócz zmagań kucharzy odbędą się także warsztaty fotografii kulinarnej z Fujifilm i Jackiem Boneckim, w ramach 3. Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej oraz konferencja branży HoReCa „Personal branding” i „Marketing internetowy” prowadzona przez firmą More&More Marketing. Przygotowaliśmy również panel dyskusyjno-degustacyjny „Chleb i wino w kuchni”, zainicjowany przez firmę MAKRO.
Uczestnicy warsztatów spotykają się na dziedzińcu Zamku Gniew 10 min przed rozpoczęciem warsztatów/konferencji. Uczestników warsztatów fotograficznych prosimy o zabranie kart SD.
Na część konkursową nie obowiązują zaproszenia ani wejściówki!
Harmonogram Dorszowych Żniw / Sobota, 2 lipca 2016
7:00 – 11:00 Śniadanie dla wszystkich uczestników oraz gości Dorszowych Żniw, Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej, konferencji i warsztatów;
10:00 – 12:00 Pierwsza tura mistrzostw – EKIPY I, II, III, IV;
10:00 – 12:00 Konferencja branżowa Personal Branding (Kucharze, szefowie kuchni i cukierni) – obowiązują zapisy;
12:15 Przemarsz kucharzy;
12:45 – 15:15 Marketing internetowy (Właściciele i managerowie obiektów gastronomicznych, szefowie kuchni i cukierni) – obowiązują zapisy;
13.00 – 15.00 Druga tura mistrzostw – EKIPY V, VI, VII, VIII;
13.30 – 16.00 Lunch dla wszystkich uczestników oraz gości Dorszowych Żniw, Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej, konferencji i warsztatów;
14:00 – 17:00 Warsztaty Fotografii Kulinarnej i produktowej FUJIFILM z Jackiem Boneckim- obowiązują zapisy;
15.30 – 16.00 Odprawa jurorów;
16:00 – 16:30 Odprawa zespołów kucharskich;
17:00 – 19:00 Panel degustacyjno-dyskusyjny MAKRO „Chleb i wino w kuchni”;
21.00 Gala Finałowa Dorszowych Żniw oraz Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej (dziedziniec Zamku Gniew) CAŁKOWITA REZERWACJA.
Całe wydarzenie zwieńczy uroczysta gala finałowa na dziedzińcu Zamku Gniew, podczas której wystąpi Kasia MOŚ, a kolację przygotuje Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy w daniach regionalnych (Krzysztof Szulborski, Adam Woźniak, Robert Skubisz, Paweł Stawicki, Daniel Zawalich, Jacek Majcherek, Piotr Zawalich, Mariusz Gachewicz, Krzysztof Gradzewicz, Tomasz Milewski, Patryk Dziamski, Przemysław Tworkowski, Wojciech Dembowski, Andrzej Ławniczak, Jacek Kempa), która weźmie udział w Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie IKA 2016.
Jak co roku Zamek Gniew przewidział liczne atrakcje, rodem ze średniowiecza:
Podróż w przeszłość w historycznym parku rozrywki: 2 lipca / Sobota
12.15 Salwa Armatnia na Anioł Pański z werbunkiem puszkarzy oraz uroczysty przemarsz kucharzy
12.00 – 17.00 Historyczny Park Rozrywki– prezentacje rzemiosła dawnego, strzelnica łucznicza i kusznicza,historyczny dom mody, wieża widokowo – wspinaczkowa
13.00 Wakacje z Duchami – spektakl multimedialny – zamkowy Lamus
14.00 Spektakl „Turniej Rycerski w Zamku Gniew” – plenerowy pokaz konny ukazujący ćwiczenia sprawnościowe i starcia rycerzy na kopie
15.00 Wakacje z Duchami – spektakl multimedialny – zamkowy Lamus
Organizatorem Mistrzostw jest Krzysztof Szulborski i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich przy współpracy Mariusza Gachewicza i Zamku Gniew.
Więcej informacji o Dorszowych Żniwach można znaleźć nahttp://www.kucharze.pl/konkursy/1-dorszowe-zniwa/