W dniu 9 września 2016 r Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie otrzymał tytuł „Kuźni Talentów Kulinarnych Stowarzyszenia Kucharzy Polskich”.
Na uroczystości zjawili się wybitni szefowie kuchni, członkowie Stowarzyszenia Kucharzy Polskich p. Andrzej Ławniczak, p. Krzysztof Gradzewicz i Prezes SKP oraz współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej p. Krzysztof Szulborski. W uroczystym apelu uczestniczyli także Starosta Szczycieński p. Jarosław Matłach, dyrektor ZS nr 2 w Szczytnie p. Danuta Maroszek, cała społeczność szkolna (uczniowie, nauczyciele) oraz przedstawiciele firm partnerskich współpracujących ze szkołą m.in. p. Joanna Ziółek z Hotelu „Krystyna„ p. Tomasz Winiarek z „Zajazdu Tusinek”, p. Danuta Dunaj i p. Przemysław Dunaj z hurtowni nabiałowej „Dana”, p. Tomasz Bałdecki kucharz z Konstancińskiego Centrum Hydroterapii Eva Park Life & Spa z Konstancina – Jeziorna, przedstawiciel Hotelu Natura Mazur Hotel & Spa z Warchał. W trakcie apelu Prezes SKP p. Krzysztof Szulborski wygłosił prelekcję na temat ciężkiej, aczkolwiek ciekawej i fascynującej pracy kucharza, oraz osiągnięć szkoły na płaszczyźnie gastronomicznej, które zaowocowały przyznaniem tytułu i rekomendacji „Kuźni Talentów Kulinarnych” Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Po wystąpieniach zaproszonych gości nastąpiło uroczyste wręczenie certyfikatu i Kulinarnego Oskara na ręce dyrektora Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie p. Danuty Maroszek.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych p. Monika Gajownik i p. Michał Denesiuk przedstawili gastronomiczne osiągnięcia uczniów, nauczycieli i absolwentów, dzięki którym szkoła odnosi sukcesy i należy do czołówki szkół kształcących w zawodach branży gastronomiczno – hotelarskiej (szkoła należy m.in. do ogólnopolskiego klastra środowiskowego branży gastronomicznej „POLSCY LIDERZY GASTRONOMII” reprezentowanego przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika i jest objęta patronatem gastronomicznym).
Szkoła może pochwalić się licznymi sukcesami uczniów oraz absolwentów i nauczycieli na poziomie lokalnym, wojewódzkim, krajowym i międzynarodowym zarówno w konkursach kulinarnych jaki i wydarzeniach związanych z branżą gastronomiczną.
Nasza placówka reprezentuje wysoki poziom kształcenia zawodowego, dzięki wysoko wykwalifikowanej kadrze. Wysokie kwalifikacje, umiejętności i wiedza pedagogów i uczniów są wciąż poszerzane w trakcie licznych warsztatów i szkoleń gastronomicznych prowadzonych dla nauczycieli oraz uczniów szkoły przez najlepszych przedstawicieli branży gastronomicznej z kraju i z zagranicy (szefów kuchni, przedsiębiorców, producentów, menadżerów hoteli i restauracji itp.). Dzięki temu wielu naszych absolwentów odniosło sukcesy zawodowe na płaszczyźnie gastronomicznej, m.in. Marek Michalak, który wyjechał do Szkocji, gdzie prowadzi obecnie dwie restauracje. Jedną z nich jest „Café Tabou”, jedną z najsłynniejszych francuskich restauracji w regionie. Jako pierwszy Polak na wyspach otrzymał prestiżowy tytuł Master Chef of Great Britain; dr inż. Mariusz Kubiak pracownik Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu jest prorektorem ds. studiów stacjonarnych.
Na zakończenie uroczystości członkowie SKP, Starosta Szczycieński p. Jarosława Matłach i dyrektor Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie p. Danuta Maroszek odsłonili wspólnie tablicę rekomendacyjną. W czasie całej uroczystości, przedsiębiorstwa współpracujące ze szkołą i sponsorzy (hotele, restauracje, lokalni producenci produktów regionalnych) wystawili w naszej szkole stoiska wraz z roll-upami, na których zaprezentowali swoje produkty i usługi. Można było spróbować m.in. serów z Tusinka oraz zapoznać się z ofertą hoteli Krystyna i Natura Mazur.
W ramach uroczystości odbył się także wewnątrzszkolny konkurs, którego celem było zaprezentowanie umiejętności kulinarnych naszych uczniów oraz promocja produktów tradycyjnych i regionalnych. Tematem konkursu były „Dania z wołowiny oraz produktów tradycyjnych i regionalnych”. Jury złożone z szefów kuchni p. Krzysztofa Szulborskiego, p. Andrzeja Ławniczaka, p. Krzysztofa Gradzewicza i p. Tomasza Bałdeckiego, po długich i ciężkich obradach wyłoniło zwycięzców: Wiktorię Parzych i Oskara Nowaka z klasy II TŻiUG , którzy przygotowali: Steki z antrykotu wołowego marynowane z trawą żubrową podane z pęczakiem z pestkami dyni i słonecznika, musem dyniowym, puree z buraków, sosem z borówek i jabłek z dodatkiem okrasy z duszonych prawdziwków.
Podczas obiadu wszyscy zaproszeni goście mogli spróbować specjałów przygotowanych przez nauczycieli i uczniów naszej. Wręczone zostały także podziękowania za wsparcie dla Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz firm partnerskich za sponsoring oraz wsparcie inicjatywy i działań zmierzających do uzyskania tytuł „Kuźni Talentów Kulinarnych” .
Powiedzmy to jeszcze raz: Tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych przyznawany jest szkołom, które wyróżniają się wysokim poziomem nauczania, doskonałą i wykwalifikowaną kadrą, a przede wszystkim uczniami, konsekwentnie dążącymi do osiągnięcia sukcesu w gastronomii. Nasza szkoła jest pierwszą w województwie placówką, która może pochwalić się tak prestiżowym certyfikatem i rekomendacją Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Uczniowie szkół, które dostąpią zaszczytu wstąpienia do grona placówek rekomendowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, mogą liczyć na wsparcie merytoryczne oraz praktyczne podczas przygotowań do konkursów kulinarnych. Dodatkowo, członkostwo świadczy o prestiżu i wysokiej jakości edukacji gastronomicznej w szkole, powodując realny wzrost zatrudnienia wśród absolwentów.
Jesteśmy dumni i szczęśliwi!
ZS nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie