Podczas trzeciego Gault&Millau Tour 2017, który odbył się 4 września br. w restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach, przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Pamiętajcie o tych restauracjach, w których szefują nagrodzeni, szukając miejsc, gdzie można zjeść coś naprawdę wyjątkowego.
Na wydarzenie przybyło ponad 150 gości – szefów kuchni z województw małopolskiego, podkarpackiego i śląskiego, by wymieniać się doświadczeniem, podpatrzeć najnowsze trendy kulinarne i spróbować regionalnych produktów, wykorzystywanych do przygotowania popisowych dań przez zwycięskich szefów kuchni.
Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali:
- Szef Roku – Dominik Duraj, restauracja Villa Gardena (Chorzów)
- Szef Jutra – Daniel Myśliwiec, restauracje Karakter / Zazie Bistro (Kraków)
- Młody Talent – Michał Cienki, restauracja Amarylis (Kraków)
- Kobieta Szef – Patrycja Stefanów-Kot, Restauracja Koncertowa (Krynica-Zdrój)
- Szef Kuchni Tradycyjnej – Miłosz Kowalski, restauracja l’atmosphere (Kraków-Balice)
Wszyscy zwycięzcy (bio na 3-4 stronie) po wręczeniu nagród pokazali swój kunszt kulinarny. W ciągu dwudziestu minut, przy specjalnej mobilnej wyspie, przygotowali swoje popisowe dania. Były to m.in. łosoś marynowany gorczycą i miodem z sałatką z glonów wakame z imbirem, mango i koprem włoskim; pierś kaczora z foie gra, śliwką i chrzanem, a na deser kula z mlecznej czekolady z kremem angielskim o smaku tytoniu i galaretką z wina jarzębinowego. Potem był czas na degustację dań dla wszystkich gości wydarzenia.
Dodatkowym wyzwaniem dla nagrodzonych szefów było przygotowanie takiej potrawy, która będzie inspirowana produktami i usługami Partnerów Gault&Millau. Podczas krakowskiego Tour były to firmy: Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Debic (producent wysokiej jakości produktów nabiałowych), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider w przetwórstwie łososi) oraz gościnnie: Diluva Foie Gras (producent oferujący szeroki wybór produktów z kaczki, gęsi, jagnięciny i trufle), Pstrąg Ojcowski (ze stawów znajdujących się w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego) oraz Cydry Smykan (cydry opracowane według autorskich receptur z sadów w Beskidzie Wyspowym).
Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.
Kolejny Gault&Millau Tour 18 września br. w Sopocie.
Więcej informacji o nadchodzących Tourach na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/
******
Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.
Gault&Millau Polska wydaje przewodnik od 2015 roku – przybliża najlepsze restauracje w kraju, ciekawe miejsca noclegowe oraz poleca najlepsze lokalne produkty. Każdego roku zespół kilkunastu całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa i są to prawdziwe „perły gastronomiczne”. Gault&Millau Polska promuje także szefów kuchni, pracujących nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków oraz propaguje świetnej jakości produkty i ich producentów. Więcej informacji: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/ oraz na stronie https://www.gaultmillau.com/
Krótki opis nagrodzonych Szefów kuchni =>>
Szef ROKU – DOMINIK DURAJ, restauracja Villa Gardena
Od początku swojej kariery związany za Śląskiem, gdzie pracował, zdobywał umiejętności i doświadczenie kulinarne. Przez kilka lat był szefem kuchni w restauracji Wodna Wieża w Pszczynie, nagrodzonej za jego kadencji m.in. trzema czapkami Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Swoją wiedzę pogłębiał uczestnicząc w różnego rodzaju szkoleniach, warsztatach i projektach kulinarnych. Odwiedzając różne zakątki Europy poszukuje inspiracji, smaku i wyjątkowej jakości produktów. W Villa Gardena stawia na kuchnię polską, nowoczesną, z międzynarodowymi akcentami, przy wykorzystaniu dobrych, ekologicznych i sprawdzonych regionalnych produktów. Jego motto życiowe to: „Pogłębiaj wiedzę, podążaj za trendami i… ciężko pracuj”.
Szef JUTRA – DANIEL MYŚLIWIEC, restauracje Karakter / Zazie Bistro
Jeden z najbardziej utalentowanych kucharzy młodego pokolenia w Małopolsce. Doświadczenie zdobywał w różnych restauracjach w Krakowie, a także w Hiszpanii i na stażach kulinarnych w Londynie. W 2014 r., pracując już dla Zazie Bistro, został wraz z zespołem wyróżniony Grand Prix w plebiscycie „Smaki Krakowa” na najlepszą krakowską restaurację, w 2015 r. otrzymał tytuł „Młody talent” podczas regionalnego Gaul&Millau Tour. W 2016 roku Zazie Bistro znalazło się w przewodniku Michelin z symbolem Bib Gourmand i jednym kompletem sztućców, a Żółty Przewodnik Gault&Millau 2017 nagrodził restaurację dwiema czapkami. Daniel Myśliwiec jest też współwłaścicielem i szefem kuchni w restauracji Karakter, która w 2016 r. zwyciężyła w plebiscycie „Smaki Krakowa” w kategorii „Nowa na mapie Krakowa”. Inspiracje kulinarne czerpie z tradycyjnej kuchni francuskiej, ale ciekawi go też regionalne podejście do kuchni danego kraju i jej różnorodność. Gdy gotuje, prowadzi nieustanną kulinarną grę „w chowanego” z tradycją. Wyszukuje produkty i potrawy zepchnięte na margines, jak na przykład „piątą ćwiartkę” – w Karakterze stara się przywrócić podrobom należne im miejsce, w zaskakujących i wyjątkowych daniach.
MŁODY TELENT – MICHAŁ CIENKI, restauracja Amarylis
Młody, utalentowany kucharz i cukiernik. Absolwent Technikum Gastronomicznego w Krakowie i laureat Międzynarodowego Konkursu Szkół Gastronomicznych w Bratysławie. Doświadczenie zdobywał m.in. w legendarnej krakowskiej restauracji Ancora i w Trzech Rybkach. W 2014 r. został nominowany w kategorii „Desery” do nagrody „Kucharz roku” miesięcznika „Kuchnia”. W 2015 r. znalazł się w Top 10 na targach Sweet Expo w Warszawie w kategorii „Mistrzostwa polski w deserach talerzowych”. Od kilku lat pracuje jako szef kuchni w wielokrotnie nagradzanej restauracji Amarylis w Queen Boutique Hotel**** w Krakowie. Restauracja została wyróżniona w 2015 r. w plebiscycie „Smaki Krakowa” w kategorii „Kuchnia autorska”. Przewodnik Michelin przyznał jej dwa komplety sztućców w 2016 i 2017 roku, jest też rekomendowana przez Slow Food Polska.
Michał Cienki stale współpracuje z Krakowską Szkołą Restauratorów w zakresie kursów cukierniczych oraz kursów dla kucharzy. Cukiernictwo to jego pasja i w tej dziedzinie odnosi duże sukcesy.
KOBIETA SZEF – PATRYCJA STEFANÓW-KOT, Restauracja Koncertowa
Szef kuchni i właścicielka restauracji Koncertowa w Krynicy-Zdrój. Uczestniczka programu TOP Chef i innych konkursów kulinarnych, które zawsze są dla niej nowym, ciekawym doświadczeniem i ogromną dawką pomysłów. Inspirację do gotowania czerpie z różnych regionów świata. Gdy podróżuje, odwiedza restauracje i podpatruje innych szefów kuchni, co skutkuje ciekawymi kompozycjami na talerzach w Koncertowej.
Swoje menu opiera na tradycyjnych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie i na naukach swojego taty, który przed trzema dekadami otwierał Koncertową. Chętnie korzysta też z obecnych trendów kulinarnych, stąd określenie, że kuchnia w Koncertowej jest „regionalno-współczesna”. Starannie dobiera produkty, które w większości pochodzą z lokalnych, ekologicznych upraw i hodowli. Ma talent do łączenia smaków, a goście restauracji podkreślają, że każde danie ma wyjątkową kobiecą estetykę.
Szef KUCHNI TRADYCYJNEJ – MIŁOSZ KOWALSKI, restauracja l’atmosphere
Jeden z najzdolniejszych kucharzy Małopolski. Doświadczenie zdobywał w renomowanych restauracjach hotelowych w Krakowie, a także w Wielkiej Brytanii. Największy wpływ na jego styl gotowania miał staż w hotelu Raymond Blanc w Oxfordzie, którego restauracja posiada dwie gwiazdki Michelin oraz praca w hotelu Mallory Court w Warwickshire, wyróżnionym jedną gwiazdką. Finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham i uczestnik prestiżowego programu Iron Chef UK. Od 2014 roku szefuje restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach, gdzie stara się łączyć aktualne trendy i nowoczesne techniki kulinarne z tradycyjną kuchnią polską. Preferuje kuchnię autorską, sezonową, z elementami kuchni molekularnej.
Zaangażowany w działalność publicystyczno-edukacyjną, jako wydawca i felietonista portalu „Wszystko dla kucharzy”. Jest współautorem książki „Anglia – kucharska rzeczywistość” (wyd. Wszystko Dla Kucharzy Ltd., luty 2012). Prowadzi warsztaty kulinarne, a także zajęcia w Szkole Gastronomicznej im. Odona Bujwida w Krakowie, której jest absolwentem. Promuje polską kuchnię i regionalne produkty za granicą, gościł m.in. w Watykanie gotując dla Papieża Franciszka.