IX EDYCJA DORSZOWE ŻNIWA
13-15 lipiec 2012
Organizatory:
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Zamek GNIEW w Gniewie
Patroni Merytoryczni:
Stowarzyszenie Euro Toqes , Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni , Carving Team Polska , Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza
Patronat:
Marszałek Województwa Pomorskiego – Mieczysław Struk
KONKURS IX DORSZOWE ŻNIWA
NOMINOWANY JEST DO
KULINARNEGO PUCHARU POLSKI 2012
Sponsor główny:
POL- MLEK
Dorszowe Żniwa to jeden z najstarszych Konkursów Kulinarnych w Polsce w tym roku to już IX jego edycja tym razem organizowana na Zamku Krzyżackim Gniew w Gniewie pod tytułem:
Old and Young Culinary Stars connecting generations
Celem Mistrzostw jest:
– promocja sztuki kulinarnej
– utrwalanie więzi środowiskowej
– popularyzowanie tradycji kulinarnej Kaszubszczyzny
Organizacja Mistrzostw
1. Termin Mistrzostw: 13-15 Lipiec 2012
2. Organizatorzy Mistrzostw: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
3. Patronat Honorowy
4. Patronat Medialny
Zasady uczestnictwa:
1. W Mistrzostwach uczestniczą 3- osobowe zespoły składające się z
trzech profesjonalnych kucharzy ( bez ograniczenia wiekowego )
które stawiają się w dniu 13 lipca 2012 r. do godz. 19.00 w Hotelu
Gniew ul. Zamkowa 3 Gniew 83-140
2. Konkurs – zorganizowany jest w formie Sztafety Kulinarnej gdzie
każdy członek ekipy ( kucharz ) wykonuje jedno danie
3. Zadaniem zespołu będzie wykonanie w czasie max do 3 godzin trzech
dań składających się z
a/ 8 szt. zakąski z ryby (obowiązkowo z dorsza ) oraz sera Gouda
“Warmia”
b/ 8 szt. drugiego dania z dorsza i grzybów ( borowiki , kurki ) oraz
serka Capresi puszysty naturalny
c/ 8 szt. Deseru z Sereka homogenizowany o smaku waniliowym i
świeżych lub mrożonych malin
4. Sporządzanie potraw odbywać się będzie na Dziedzińcu Zamku
Gniew w Gniewie w dniu 14 lipca 2012 i trwać będzie 6 godzin
poprzedzone oficjalnym otwarciem o godz. 10.00.
Warunki organizacyjne:
1. Ilość drużyn biorących udział w Mistrzostwach: 8 ( osiem )
O zakwalifikowaniu decyduje kreatywność i pomysłowość
zgłaszanych prac w terminie do 20 czerwca 2012 r. pocztą
elektroniczną na adres e -mail szulba@tlen.pl lub
mariusz.gachewicz@op.pl
Organizator po sprawdzeniu pod względem merytorycznym ogłosi listę Uczestników wraz z listą rezerwą do 25 Czerwca 2012 roku
Zgłoszenie powinno zawierać ( druk PDF)
• Nazwiska i Imiona osób drużyny ( Szef Drużyny i dwóch kucharzy )
• Telefon Kontaktowy.
• E- maill kontaktowy.
• Nazwę rodzimej restauracji z której startuje Drużyna .
• Nazwę potraw .
• Receptury wraz ze zdjęciami wykonywanych potraw .
2. Organizator zapewnia uczestnikom nocleg oraz wyżywienie
3. W dniu konkursu kulinarnego 14.07.2012, stanowiska pracy
zorganizowane na dziedzińcu Zamku Gniew, zostaną wyposażone w
dwa stoły typu piwne , grill drzewno – węglowy Firmy FERRO oraz Piec Konwekcyjny – Parowy Firmy RM Gastro
4. Każda z drużyn przywozi ze sobą
• produkty potrzebne do wykonania
dań z wyłączeniem produktów Firmy Polmlek które będą dostępne
podczas trwania konkursu ,
• sprzęt kuchenny ( deski , noże, szumówki
itd….) niezbędny do przygotowania dań konkursowych
• zastawę porcelanową do wy serwowania wszystkich potraw
5. Wszystkie Ekipy konkursowe wyposażone będą w zapaski kucharskie
ufundowane przez Firmę Cheman
.
Zasady konkursu:
1. Przedmiotem Sztafety Kulinarnej jest wy serwowanie dań ( zakąska
II danie, deser ) w czasie nie dłuższym niż trzy godziny przez trzech
zmieniających się po każdym wydanym daniu (zakąska , II danie,
deser ) się kucharzy
• Pierwszy kucharz przygotowuje 8 szt. zakąsek składającą się z ryby (obowiązkowo z dorsza ) oraz sera Gouda “Warmia”
• Drugi Kucharz przygotowuje 8 szt. drugiego dania z dorsza i grzybów ( borowiki , kurki ) oraz serka Capresi puszysty naturalny
• Trzeci Kucharz przygotowuje 8 szt. Deseru z Serka homogenizowanego o smaku waniliowym i świeżych lub mrożonych malin
2 Zespoły konkursowe będą wpuszczane na stanowiska w dwóch turach
• Pierwsza od 10.30 do 13.30
• Druga od 14.00 do 17.00
4. Zmagania konkursowe oceniać będą trzy składy sędziowskie
• 5 osobowe Jury Degustacyjnej składające się z najlepszych Szefów Kuchni w Polsce
• 3 osobowe Jury techniczne składające się z najlepszych Szefów Kuchni w Polsce
• 10 osobowe Jury VIP Dorszowych Żniw
5. Każdy Zespół ma 180 min czasu na przygotowanie Set Menu Tj.
• Zakąska 60 min – regulamin dopuszcza wcześniejsze ukończenie pracę za gospodarując czas dla drugiego lub trzeciego członka zespołu
• II Danie 60 min – regulamin dopuszcza wcześniejsze ukończenie pracę za gospodarując czas dla trzeciego członka zespołu
• Deser 60 min
Sposób punktacji:
Jury Techniczne Dorszowych Żniw – dwuosobowe
Każdy Członek Jury Technicznego może przyznać MAX 60 Punktów
• Przygotowanie stanowiska pracy w tym Mis en place – max . 20 punktów
• Profesjonalizm pracy w tym wykorzystany surowiec – max . 20 punktów
• Ogólna praca Zespołu przygotowana w czasie ( każda minuta po czasie to 5 punktów karnych ) – max . 20 punktów
Jury Degustacyjne Dorszowych Żniw – pięcioosobowe
Każdy członek Jury Degustacyjnego może przyznać MAX 100 punktów.
• dobór odpowiednich składników – max .20 punktów
• wykorzystanie metody BBQ – max. 30 punktów
• smak potrawy – max. 50 punktów
Jury degustacyjne VIP Dorszowych Żniw – dziesięcioosobowe
Każdy członek Jury VIP Dorszowych Żniw może przyznać MAX 60 punktów.
• wygląd i aranżację potrawy – max. 20 punktów
• smak potrawy – max. 40 punktów
Sumą punktów trzech składów Jury zostanie wyłoniona Mistrzowska Drużyna
Dorszowych Żniw 2012
Nagrody:
I Miejsce – Wycieczka dla Zwycięskiej Drużyny do Włoch ufundowana przez firmę WILLA WIN , Puchar za I Miejsce Dorszowych
Żniw 2012 oraz upominki od Sponsorów
Nominacja do PUCHARU POLSKI 2012
II Miejsce – Trzy Laptopy dla Drużyny Wicemistrzów Dorszowych Żniw
Puchar za II Miejsce Dorszowych Żniw 2012 oraz upominki
od Sponsorów
III Miejsce – Trzy Telewizory dla Drużyny która zajęła trzecie miejsce
Dorszowe Żniwa 2012 oraz upominki od Sponsorów
Harmonogram Mistrzostw :
Piątek, 13 Lipiec 2012 r.
do godz. 18.00 zakwaterowanie Uczestników biorących udział w konkursie , Jurorów i Gości Dorszowych Żniw w
Hotelu Gniew w Gniewie ul Zamkowa 3
godz. 19.00 Kolacja w formie bufetu
godz. 20.30 Odprawa ekip biorących udział w konkursie
Sobota, 13 SIERPIEŃ 2012 r.
godz. 7.00 Śniadanie
godz. 10 –18.00 Konkurs kulinarny
godz. 20 .00 Gala Diner w Sali Rycerskiej przygotowana przez Chefa Kuchni Mariusza Gachewicza z załogą
Restauracji Marysieńka