Sportowe emocje oraz wspólne gotowanie na stadionie

W DNIACH 21–22 MAJA ODBYŁA SIĘ WIOSENNA EDYCJA JEDNEGO Z NAJBARDZIEJ PRESTIŻOWYCH WYDARZEŃ BRANŻY GASTRONOMICZNEJ W POLSCE – CHEFS ONLY. PONAD 60 SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNIKÓW GOŚCIŁO W HOTELU ALMOND BUSINESS&SPA W GDAŃSKU I BAWIŁO SIĘ NA SPEKTAKULARNYM STADIONIE ENERGA.

Historia Chefs Only sięga października 2014 r., kiedy to grupa szefów kuchni i cukierników postanowiła wymienić się doświadczeniami w luźniejszej niż podczas targów i konkursów atmosferze. Pomysł był strzałem w dziesiątkę. Szybko okazało się, że nieformalne spotkania cieszą się zainteresowaniem dużym na tyle, że zasadne jest organizowanie ich dwa razy do roku. Podczas edycji wiosennej 2018 zdecydowano się na zmianę lokalizacji. – Chcemy zaskakiwać uczestników i za każdym razem tworzyć otoczenie sprzyjające integracji i stymulujące kreatywność podczas wspólnego gotowania. Tym razem postanowiliśmy, że dzienne aktywności będą odbywać się na wspaniałym stadionie Energa w Gdańsku – mówi Aneta Tyczyńska, organizator wydarzenia i wydawca magazynu „akademia kulinarna – od nauki do sztuki kulinarnej”. – Od samego rana – jak przystało na taką lokalizację – uczestnicy brali udział w sportowej rywalizacji. Następnie razem przygotowali potrawy degustowane przez uczestników eventu. Wieczorem czekała na wszystkich zabawa, którą przygotowaliśmy wspólnie z gospodarzem wydarzenia hotelem Almond.

L.WaruszewskaGospodarzem, bazą noclegową i miejscem wieczornej integracji był hotel Almond w Gdańsku. – Mieliśmy przyjemność gościć uczestników Chefs Only już po raz drugi. Choć więc za nami debiutancka trema, i tym razem współorganizowanie wydarzenia było dla nas ciekawym wyzwaniem. Chcieliśmy sprostać renomie imprezy i podać jedzenie godne najznamienitszych przedstawicieli polskiej sceny kulinarnej. Myślę, że się nam udało – opowiada Przemek Langowski, gospodarz tegorocznej edycji Chefs Only, szef kuchni gdańskiej restauracji Magiel w czterogwiazdkowym hotelu Almond Business&Spa. – Goście dziękowali za miłe przyjęcie i bardzo chwalili odświeżenie formuły. Dzień spędzony na stadionie był szeroko komentowany podczas wieczornych dyskusji – dodaje Langowski.

Sportowe emocje na stadionie

Spotkanie szefów kuchni, cukierników oraz partnerów wydarzenia rozpoczęło się od zmagań w wyjątkowej scenerii stadionu Energa w Gdańsku. Podzieleni na 10-osobowe zespoły podjęli sportową rywalizację. Na uczestników czekały takie wyzwania, jak: paintball elektryczny, wyścigi gokartów czy escaperoom, opuszczenie którego wymagało doskonałej współpracy całego zespołu. Największą chyba atrakcją był jednak zjazd na tyrolce nad całą płytą główną stadionu w Gdańsku. Pomimo znacznej wysokości, zadania podjęli się niemal wszyscy uczestnicy. – To było niesamowite przeżycie. Przestrzeń, poczucie prędkości i radość ze zjazdu pozostawiły wspaniałe wspomnienia – puentuje Dariusz Ratuszniak, szef kuchni hotelu Bonifacio. – Sportowa rywalizacja zacieśniła więzy pomiędzy uczestnikami oraz pozwoliła na poznanie się nawzajem z zupełnie innej niż dotychczas strony – dodaje Ratuszniak.
chefs Only relacja prasowa

Pieprz i kawa w roli głównej.

Grupy, zintegrowane podczas zadań na płycie stadionu Energa oraz ponad nią, stanęły następnie przed wyzwaniami wymagającymi wymiany doświadczeń oraz sprawnego gotowania w drużynie. Podczas wiosennej edycji 2018 motywami przewodnimi były pieprz i kawa w roli głównej. Nowe oblicza jednej z najczęściej stosowanych przypraw starano się ukazać w daniach głównych. Pobudzający napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie pracy, miał stać się natomiast bazą deserów. – Kawę i pieprz łączą egzotyczne pochodzenie, interesująca historia, intensywny smak oraz ważne miejsce we współczesnym stylu życia w naszym kręgu kulturowym – wyjaśnia Dariusz Ratuszniak, szef kuchni hotelu Bonifacio. – Próby innego niż zwykle podejścia do ich właściwości były bardzo ożywcze i kulinarnie interesujące – dodaje. Tak jak kawę i pieprz łączą pochodzenie i proces obróbki nasion, tak przyrządzanie potraw z ich użyciem połączyło gości Chefs Only 2018. – Wspólne gotowanie i wymiana doświadczeń to najlepsze sposoby na integrację, ale także na podnoszenie indywidualnych umiejętności. Spotkania w tak znakomitym gronie są inspiracją do tworzenia nowych potraw lub urozmaicenia karty w restauracji – ocenia Tomasz Milewski, szef kuchni w Hotelu Mikołajki*****. – Pieprz, motyw przewodni dań głównych, to przyprawa, z którą trzeba obchodzić się ostrożnie. Z jednej strony jego nadmiar może zepsuć danie, z drugiej – bez niego bardzo często potrawie brakuje tego czegoś. Kawa natomiast, często towarzysząca deserom jako napój, jako ich składnik daje szerokie możliwości przełamania słodyczy charakterystycznym smakiem i aromatem – dodaje Milewski.