POWODZENIA!!!!

Pomerania–Culinary Team of Poland wystartuje 6 października na XXV Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w kategorii Dania Bankietowe Kuchni Regionalnej – ciepłej i zimnej.

Treningi:
Pierwsze przymiarki do startu na XXV Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie rozpoczęły się po przyjeździe z poprzedniej, uwieńczonej sukcesem tj. brązowym medalem. Pierwsze spotkania przygotowujące drużynę do startu na Olimpiadzie odbyły się wczesną jesienią 2011 roku w Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku. Spotkaliśmy się grupą 40 osób. Przeanalizowaliśmy regulamin konkursu, omówiliśmy zasady i strategie. Odbyły się też spotkania z Marszałkiem Województwa Pomorskiego Panem Mieczysławem Strukiem, który pomógł nam znaleźć sponsorów dzięki, którym spełniły się nasze marzenia – kolejny raz startujemy w najważniejszym i najlepszym konkursie kulinarnym na świecie. Pierwsze treningi praktyczne zaczęły się w grudniu 2011 roku. Praca konkursowa składa się z 19 dań kucharskich, w tym: 4 rodzaje finger foody, 15 dań oraz 5 deserów i jednej rzeźby cukierniczej powyżej 60 cm. Stworzyliśmy menu – wybór głównego składnika do każdej potrawy oraz dodatków typu warzywa i sosy. Drużyna podzieliła się na 4 podzespoły. Nasze dania to przede wszystkim potrawy składające się z ingrediencji regionalnych, typu: języczki kacze, wątróbka z dorsza, dziczyzna, szyja kacza itp. Po pół roku treningów drużyna z różnych względów skurczyła się do 20 osób i treningi odbywały się już dwa razy w tygodniu, a od sierpnia br. już trzy razy w tygodniu – w poniedziałek, środę oraz w weekend. Od kilku dni w Pomorskiej Akademii Kulinarnej trenujemy codziennie po 18 godzin wykonując ostatnie próby naszych potraw doprawiają ostatecznie nasze dania pod względem prawidłowego za żelowania wszystkich elementów składających się na danie.

Skład Drużyny:
Krzysztof Szulborski – Head Chef
Tomasz Kunysz – Chef
Wojciech Dembowski – Chef
Andrzej Ławniczak – Chef
Zbigniew Pyc – Chef
Mariusz Gachewicz – Chef
Dariusz Danielewicz – Chef
Tomasz Milewski – Chef
Przemysław Tworkowski – Chef
Łukasz Cegłowski – Chef
Krzysztof Gradzewicz – Chef
Krzysztof Wierzba – Chef
Michał Doroszkiewicz – Pastry Chef
Mariusz Pieterwas – Chef
Wiesław Szymczak – Chef
Marcin Szukaj – Chef
Mikołaj Sobczak – Assistant Manager

Honorowe Patronaty:
Prezydent Lech Wałęsa
Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk
Wojewoda Pomorski Ryszard Stachurski
Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz

Życzymy sukcesu naszej DRUŻYNIE! 🙂