NOWY, CYKLICZNY PROJEKT MIĘDZYNARODOWYCH TARGÓW GDAŃSKICH
GDZIE? Gdańsk, Centrum Wystawienniczo-Kongresowe AMBEREXPO
KIEDY? 6-7 kwietnia 2019
DLACZEGO W KWIETNIU? bo wtedy zaczyna się sezon na grillowanie. I wtedy jest FREE TIME FESTIWAL!
CELE
- propagowanie idei, ze artysta można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej
- kształtowanie postaw kreatywnych, rozbudzanie inicjatywy
- rozwijanie umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej
- rozbudzanie wrażliwości estetycznej
- podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego
- nawiązywanie współpracy miedzy szkołami i firmami związanymi z gastronomią
- popularyzacja wiedzy kulinarnej skierowanej do szerokiego grona odbiorców
ORGANIZATORZY
Międzynarodowe Targi Gdańskie, Restauracja AMBERESIDE, Sebastian Cichy – MOBILE CHEF
KONKURS KULINARNY O TYTUŁ GOLD GRILL TEAM
POLE BITWY
UCZESTNICY
DZIEN PIERWSZY UCZNIOWIE: konkurs dla uczniowie szkół gastronomicznych (klasy szkół zasadniczych zawodowych oraz technika o profilu gastronomicznym oraz innych pokrewnych zawodów)
DZIEN DRUGI MISTRZOWIE: konkurs dla profesjonalnych kucharzy
TEMAT – dania przyrządzane z grilla
ZADANIE – wykonanie przystawki z ryb bałtyckich lub jeziornych oraz drugiego dania mięsnego z wykorzystaniem antrykotu z polskiej wołowiny.
FINAŁ – 24 zespoły (uczniowie – zespoły 2 osobowe, kucharze – zespoły 2 osobowe + gosc specjalny)
NAGRODY
KATEGORIA JUNIOR
1 miejsce – tytuł GOLD GRILL TEAM – nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
2 miejsce – tytuł SILVER GRILL TEAM – nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
3 miejsce – tytuł BRONZE GRILL TEAM – nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
nagroda specjalna – staż w restauracji
KATEGORIA MASTER
1 miejsce – tytuł GOLD GRILL TEAM – 3 000 zł brutto, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
2 miejsce – tytuł SILVER GRILL TEAM – 2 000 zł brutto, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
3 miejsce – tytuł BRONZE GRILL TEAM – 1 000 zł brutto, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
SZEFOWIE KONKURSOWEJ KUCHNI
SEBASTIAN CICHY
szef kuchni w restauracji Nowosopocka w hotelu Eureka w Sopocie, z gastronomia związany od 25 lat. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich restauracjach, m.in. prowadził kuchnie w sopockim legendarnym Złotym Ulu, w gdyńskiej restauracji Da Vinci, restauracji Galeria 63, Zatoka Sztuki, a także w Szwecji we włoskiej restauracji La Cantina. Przez trzy lata Szef kuchni w Hotel Mistral Sport w Gniewinie. Organizator konkursu kulinarnego „Sportowa Wiosna”, egzaminator w Pomorskiej Izbie Rzemieślniczej Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Gdańsku. Prywatnie szczęśliwy maź i ojciec wspaniałej córki, uwielbiający kontakt z ludźmi i podróże nie tylko kulinarne.
KAMIL HILDEBRANDT
szef gastronomii w Restauracjach Amber Side, z kuchnia związany od 19 lat. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hotelu Lival, Restauracji COMO, Restauracji Nadmorskiej, Restauracji Gianni, a także za granica m.in. w Restauracji CUNEO w Hamburgu. W Restauracjach Amber Side zajmuje się obsługa największych imprez i eventów odbywających się na Pomorzu oraz nadzoruje prace obu Restauracji, mieszczących się w Europejskim Centrum Solidarności i AMBEREXPO. Juror i współorganizator Konkursu „Sportowa Wiosna”, współpracuje z Zespołem Szkół Specjalnych nr 2 w Gdańsku, przygotowując uczniów do pracy w kuchni. Prywatnie maż i ojciec dwóch wspaniałych córek, z którymi spędza każdą wolna chwile. Lubi podróżować i z każdej podróży przywozi nowe pomysły, które później wykorzystuje w pracy.
CO TO JEST
FREE TIME FESTIWAL?
To rozpoznawalne, realizowane w nowoczesnej, dynamicznej formule wydarzenie, które w jednym miejscu i czasie łączy kilka uzupełniających się projektów.
FREE TIME FESTIWAL to multidyscyplinarny bank pomysłów, jak twórczo i przyjemnie spędzać czas wolny. Impreza adresowana jest do ludzi nielubiących się nudzić, aktywnie i twórczo spędzających czas, rodzin z dziećmi, poszukujących nietypowych i ciekawych atrakcji turystycznych, kulturalnych, sportowych i rekreacyjnych.
FREE TIME FESTIWAL W PIGUŁCE:
- 5. edycja imprezy
- 20 000 odwiedzających – mieszkańców Trójmiasta i Pomorza
- dwudniowa, festiwalowa formuła
- 10 stref klimatycznych: Turystyka, Bike Festiwal, Miasto Gdańsk, Sport i Aktywny Styl Życia, Sporty Wodne & Kajak Expo & Wędkarstwo, Kultura i Nauka, Aktywne Dzieciaki, Ślady Festiwal Podróżników, Ogrodowe Kreacje, Grill Festiwal
- doskonała atmosfera, widowiskowe pokazy, mnóstwo konkursów, zabaw i aktywności sportowych
Regulaminy oraz formularze zgłoszenia dostępne są na stronie: http://grillfestiwal.amberexpo.pl/title,ZGLOSZENIA_i_REGULAMIN,pid,4182.html