W dniu 23 lutego 2019 roku w Hotelu Warszawa*** SPA & RESORT w Augustowie odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie, Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019.
Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej.
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy oceniać będą dwa dania konkursowe: pierwsze danie makaron- z obowiązkowym użyciem świeżego makaronu marki Perino (i dowolnych składników) drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef sezonowanego na sucho marki Sokołów (i dowolnych składników). Obowiązkowo ekipy użyją także przynajmniej do jednego dania konkursowego wybrany produkt marki Debic.
Jury profesjonalne degustacyjne: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Andrea Camastra, Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne: Jacek Kempa, Piotr Sabala, Dariusz Ratuszniak, Jan Filipczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 19 ekip, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip:
- Restauracja Zielona Górka- Pabianice: Dawid Pluta, Jędrzej Lewandowski
- Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem: Iwona Tomasiak, Teresa Salamon
- Restauracja Bistro Rój – Warszawa: Przemysław Łyszkowski, Przemysław Błaszczyk
- Restauracja U Bielawnego – Krotoszyn: Tomasz Ptak, Bartłomiej Gniazdowski
- Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz: Sebastian Szynkiewicz, Patrycja Reichm
- Restauracja Oleska 102 – Opole: Szymon Szendlak, Tomasz Karoń
- Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków: Mateusz Guzik, Rafał Tobiasz
- Hotel Restauracja Piano- Lublin: Piotr Huszcz, Paweł Gałecki
- Restauracja Scandale Royal – Kraków: Tobiasz Dziura, Łukasz Niziński
- Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa: Tomasz Kowal, Kamil Miszczyk
- Restauracja Ed Red – Warszawa: Bartosz Biały, Łukasz Kostrzewski
- Restauracja Bistro Dobra Zmiana – Białystok: Angelo Colombo, Mateusz Nienałtowski
Ekipa rezerwowa: Restauracja Lavenda- Poznań: Roman Serdiuk, Grzegorz Elsner
W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn:
- Izabela Trojanowska i Liugi Pagano
- Wanda Kwietniewska i Anna Surga
- Zygmunt Chajzer i Andrzej Skotak
- Paweł Stasiak i Daria Stasiak
- Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
- Sebastian Wątroba i Ewa Wątroba
Gwiazdy przygotują dooczny jury jedno danie- makaron świeży marki Perino z użyciem 1-minutowego steku wołowego marki Sokołów wybranego produktu marki Debic oraz dowolnych składników.
Gwiazdy będą oceniane przez następujących jurorów degustacyjnych VIP: Andrzej Burkiewicz- Prezes Zarządu Hotelu Warszawa SPA&RESORT, Mirosław Karolczuk- Burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski – Prezes Zarządu marki Perino, Wojciech Chojnicki- Prezes Zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski – Prezes Zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska- Dy rektormarketingu marki Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski- Dyrektor Food Service marki Sokołów.
W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Patryk Kotarba, Janusz Garncarczyk, Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.
Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer.