Przystawka z ryb bałtyckich lub jeziornych, potrawa z wykorzystaniem antrykotu z polskiej wołowiny – to zadania przed którymi stanęli uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego o Tytuł GOLD GRILL TEAM, który odbył się w dniach 6 i 7 kwietnia, podczas imprezy Grill Festiwal 2019 w AMBEREXPO w Gdańsku.
Pierwszego dnia w konkursie zmierzyli się uczniowie szkół gastronomicznych (klasy szkół zasadniczych zawodowych oraz technika o profilu gastronomicznym oraz innych pokrewnych zawodów), natomiast drugiego – profesjonalni kucharze. Efekt grillowych zmagań oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Szulborskiego, prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Honorowym jurorem Konkursu był legendarny Szef Kuchni Kurt Scheller.
Zmagania konkursowe w kategorii JUNIOR poprowadził Łukasz Konik – szef kuchni zafascynowany naukowym podejściem do sztuki tworzenia potraw, specjalizujący się w kuchni molekularnej, Prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, znany widzom z programów telewizyjnych „Pytanie na śniadanie” (TVP2) oraz MasterChef Junior (TVN).
Prowadzącym pojedynek na grille drugiego dnia w kategorii MASTER był natomiast Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnego programu „Jakubiak lokalnie” (Kuchnia+), występował także w telewizji śniadaniowej „Dzień Dobry TVN” i w programie „Pytanie na śniadanie”. Jakubiak przekonuje do korzystania z rodzimych, regionalnych produktów, promuje polską kuchnię i polskich producentów.
Na zwycięzców czekały puchary i cenne nagrody. W kategorii Master nagrody pieniężne i rzeczowe, w kategorii Junior nagrody rzeczowe oraz staże w trójmiejskich restauracjach: Biały Królik, Corrèze i Eliksir.
Kategoria MASTER
I MIEJSCE
Tomasz Leśniak i Łukasz Artowski restauracja Lazurowa Hotel Szafir
II MIEJSCE
Zieliński i Bartłomiej Heba z Polish BBQ Team
III MIEJSCE
Krzysztof Majewski z Restauracji Czarny Kos oraz Karol Czajka – Restauracja z Ikrą
Kategoria JUNIOR
I MIEJSCE
Klaudia Raif i Krzysztof Kreft – Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumii
II MIEJSCE
Paulina Markowska i Agnieszka Szostak – Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie
III MIEJSCE
Fabian Budnik i Kornel Nawrocki – Stażyści Hotelu OLIMP Bussines&Spa w Wejherowie