XVI DORSZOWE ŻNIWA 2019 / RELACJA

6 lipca 2019 w Hotelu & SPA Trzy Wyspy w Świnoujściu, odbyła się XVI edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich.

Po tradycyjnym przemarszu kucharzy, który w tym roku wystartował z Hotel & SPA TRZY WYSPY i zakończył się w Muszli Koncertowej, odbyło się oficjalne otwarcie mistrzostw, prowadzone przez organizatorów oraz współorganizatorów i jurorów DORSZOWYCH ŻNIW.

W tym roku zadaniem uczestników było przygotowanie zakąski z wykorzystaniem BAVETTE firmy SOKOŁÓW w wersji fine dining, serwowanej na porcelanie Fine Dine oraz dania głównego z wykorzystaniem polędwicy z dorsza, w dwóch wersjach: FINE DINING – z dodatkiem ziemniaczanego puree FARM FRITES, oleju z esencją masła KRUSZWICA oraz Serka Mascarpone MLEKOVITA, na porcelanie Fine Dine, a także w wersji STREET FOOD – z dodatkiem frytki chłodzonej 12 min FARM FRITES oraz oleju KRUSZWICA, w pojemnikach jednorazowych.

W mistrzostwach wystartowało 7 drużyn: Tomasz Jabłoński i Radosław Nyc / Restauracja Sand{acz} / Sand Hotel **** / Kołobrzeg, Marcin Marzec i Kamil Sodo / Restauracja Ponidzie / Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness **** / Busko Zdrój, Paweł Zieliński i Jacek Schliske / Polish BBQ Team, Łukasz Wolny i Robert Kopacz / Hotel Holiday Inn City Center / Kraków, Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki / Restauracja Warszawska / Hotel Centrum / Sosnowiec, Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda / Restauracja Sowa / Bydgoszcz oraz Damian Grządko i Paweł Rostkowski / Dobry Hotel / Gdańsk.

Dorszowe Żniwa 2019, odbyły się w duchu street food, dlatego wszyscy którzy w tym dniu byli obecni w Świnoujściu, dzięki uprzejmości głównego partnera mistrzostw – Ministerstwu Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, mogli posmakować zachodniopomorskiej zupy rybnej ( której kucharze przygotowali aż 3000 porcji ) oraz wędzonych ryb bałtyckich ( ( której przygotowano 500 porcji ) a to wszystko dzięki Programowi Operacyjnemu PO RYBY 2014-20120  i EFMR,

W ramach Dorszowych Żniw zorganizowane zostało stoisko informacyjne Programu Operacyjnego. PO RYBY na lata 2014 – 2020 wdrażanego przez Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020 (PO RYBY 2014-2020) jest krajowym instrumentem wdrażania Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego (EFMR), wchodzącego w skład Europejskich Funduszy Strukturalnych i Inwestycyjnych. 

W ramach perspektywy finansowej 2014-2020, Polsce przyznano ponad 531 mln euro z EFMR, co razem z wkładem z budżetu krajowego (ok. 179 mln euro) daje ponad 710 mln euro. Oznacza to, że nasz kraj jest w czołówce państw, które otrzymały najwięcej środków – alokacja ta stanowi czwartą, najwyższą w Unii Europejskiej.

PO RYBY 2014-2020 został zatwierdzony przez Komisję Europejską decyzją nr C(2015) 7386 z dnia 22 października 2015 r. i zakłada realizację 6 priorytetów oraz pomocy technicznej. Przewidziane w nim kierunki wsparcia obejmują nie tylko tradycyjnie rozumiany sektor rybacki, tak jak to miało miejsce w perspektywie finansowej 2007-2013, ale również nowe komponenty dotychczas finansowane z innych źródeł niż fundusze UE. W ramach perspektywy finansowej 2014-2020 wsparciem zostało objęte rybołówstwo morskie, rybactwo śródlądowe, akwakultura oraz rozwój lokalny kierowany przez społeczność (Rybackie Lokalne Grupy Działania), a także w niewielkim zakresie przetwórstwo. Do nowych obszarów wsparcia należą m.in.: rynek rybny, gromadzenie danych oraz kontrola i egzekwowanie przepisów Wspólnej Polityki Rybołówstwa, a także Zintegrowana Polityka Morska.

Instytucją Zarządzającą PO RYBY 2014-2020 jest minister właściwy ds. rybołówstwa, reprezentowany przez Dyrektora Departamentu Rybołówstwa.


Podczas XVI edycji DORSZOWYCH ŻNIW, zmagania kucharzy oceniało jury w składzie: Krzysztof Gradzewicz – przewodniczący, Kurt Scheller, Andrzej Polan, Grzegorz Parczewski, Przemysław Langowski, Ireneusz Koniuszek, Łukasz Konik, Adam Dmyterko, Sebastian Cichy, Piotr Sabala, Tomasz Szydzikowski, Łukasz Lewandowski oraz Dariusz Ratuszniak.

Jury, większością głosów, wytypowało laureatów:

I miejsce – Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki / Restauracja Warszawska / Hotel Centrum / Sosnowiec

II miejsce – Paweł Zieliński i Jacek Schliske / Polish BBQ Team

III miejsce – Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda / Restauracja Sowa / Bydgoszcz

Nagroda specjalna za smak, ufundowana przez Fine Dine Łukasz Wolny i Robert Kopacz / Hotel Holiday Inn City Center / Kraków

Ogłoszenie wyników DORSZOWYCH ŻNIW odbyło się podczas kolacji finałowej w Hotel & SPA TRZY WYSPY w Świnoujściu. Organizatorzy wręczyli laureatom nagrody rzeczowe ufundowane przez partnerów wydarzenia oraz puchar mistrzowski i czek o wartości 10.000 zł, złożone na ręce zwycięskiej drużyny.

Podczas kolacji finałowej Stowarzyszenie Kucharzy Polskich wręczyło także tradycyjne już Panteony Kulinarne, które w tym roku trafiły do Grzegorza Kazubskiego i Jacka Kempy.

Partner główny: Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej – Program Operacyjny Po Ryby na lata 2014 – 2020

Sponsorzy: RM Gastro, ZT Kruszwica, Farm Frites, Gastronomiczna Grupa Zakupowa, Kotányi, Sokołów, Mlekovita, Darłowska Grupa Rybacka, Organizacja Rybaków Łodziowych – Producentów Rybnych, Bonduelle, Komat, Inter Europol, Octim, Chefs Culinar, Bronisze, Klimatex, Żywiec Zdrój, evian, Badoit, Fine Dine, Cheman, AJ Food, Łosoś Jurajski, Gastro Magic.

Organizator: Krzysztof Szulborski i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Współorganizatorzy: Hotel & SPA Trzy Wyspy w Świnoujściu, Krzysztof Wierzba, Beata Białkowska, Województwo Zachodniopomorskie, Miasto Świnoujście, Miejski Dom Kultury w Świnoujściu.

Patronat Honorowy nad mistrzostwami objął Prezydent Miasta Świnoujście Janusz Żmurkiewicz

Patron merytoryczny: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Polska Akademia Kulinarna.

Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i do zobaczenia za rok!