Kolejna grupa 18 uczniów technikum Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej, beneficjentów projektu „Gotowanie kluczem do sukcesu – praktyki w Hiszpanii” spędziła miesiąc w słonecznej Maladze. Projekt realizowany jest od zeszłego roku w ramach programu unijnego Erasmus Plus, obejmującego organizację praktyk łącznie dla 36 praktykantów. Uczniowie szkolili swoje umiejętności w najlepszych hiszpańskich restauracjach w sercu Malagi. Nie tylko zgłębiali tajniki kuchni hiszpańskiej, ale również mieli okazję zwiedzić to piękne miasto i jego atrakcje. Młodzież widziała między innymi ruiny zamku Giblarfaro, twierdzę Alcazaba, Ogród Botaniczny czy Muzeum Motoryzacji i Mody. Uczniowie mieli również okazję zobaczyć usytuowane nad malowniczym wąwozem miasto Ronda, jedno z najpiękniejszych miast Andaluzji. Praca i postawa naszych uczniów ponownie zostały wysoko ocenione. Tribeka, partner projektu, napisał bardzo pochlebny artykuł o naszych uczniach, który ukazał na stronie Education and Training Network, międzynarodowej organizacji edukacyjnej zajmującej się organizacją praktyk zawodowych.
Jest to kolejny projekt unijny realizowany w szkole. W latach 2016-2018 uczniowie bielskiego gastronoma odbywali praktyki we Włoszech. Obecny projekt kończy się w grudniu tego roku. Jednocześnie szkoła rozpoczyna realizację kolejnego projektu unijnego na lata 2020-2021. Młodzież ponownie będzie miłą okazję odbyć praktyki w Hiszpanii. Z nowego projektu skorzysta ponownie 36 uczniów.