HISZPAŃSKIE STAŻE SZANSĄ DO KARIERY ZAWODOWEJ

HISZPAŃSKIE STAŻE SZANSĄ DO KARIERY ZAWODOWEJ, to nazwa projektu praktyk zawodowych Erasmus+ o wartości 84 732,00 EUR realizowanego przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska.

Autor: Anna Pawelec, Koordynator Projektu

Dzięki udziałowi w projekcie 30-osobowa uczniów mogła odbyć praktyki zawodowe w hotelach i restauracjach oferujących wysoki standard usług i posiadających wysokie oceny wśród klientów. Wyjazd na staż do Walencji dwóch piętnastoosobowych grup we wrześniu i październiku był poprzedzony półrocznym czasem przygotowań językowych, kulturowych i pedagogicznych.

Podczas dwudziestosześciodniowego pobytu w Hiszpanii nasi uczniowie poznawali nowe techniki pracy w dziale służby pięter i śniadań oraz obróbkę wstępną produktów, metody sporządzania i ekspedycji potraw typowych dla kuchni hiszpańskiej. Dzięki współpracy z hiszpańską instytucją pośredniczącą ESMOVIA, której mottem działania jest jakość, praktykanci mieli okazję doskonalić się w cieszących się popularnością i prestiżem restauracjach i hotelach Walencji. Dbali o komfort kolejnych gości ekskluzywnego, pięciogwiazdkowego hotelu Hospes Palau de la Mar w dziale służby pięter, a w Plaza Mercado & Spa nauczyli się elektronicznego systemu obsługi gości, sporządzania napojów i serwowania podczas serwisu śniadaniowego.

W restauracjach nauczyli się przede wszystkim obróbki owoców morza, ryb oraz sporządzania z nich potraw. Bliskość morza i dostęp do bogactwa świeżych produktów, m.in. na Mercat Central – nazywanego największym rynkiem Europy, pozwoliło im sporządzać nie tylko tradycyjne croquetas, patatas bravas, paelle, ale także kałamarnice, ośmiornice, kraby, krewetki, omułki i przegrzebki. Podobnie jak w ubiegłych latach nasi uczniowie mogli zdobywać zawodowe szlify w restauracjach należących do Quique Dacosty, posiadacza gwiazdek Michelin: El Poblet, Vuelve Carolina i istniejącej od niedawana na kulinarnej mapie miasta, a już ciesząca się popularnością, Llisa Negra. Gdy mottem szefa jest: „Zawsze można coś poprawić”, wiadomo, że trzeba będzie nauczyć się cierpliwości i precyzji tak ważnych w zawodzie kucharza, zwłaszcza gdy gości wielu i trzeba pracować pod presją czasu.

Hiszpańskie staże to nauka jak na talerzu łączyć tradycję z nowoczesnością, czerpać pomysły na dekoracje z natury i stawiać na jakość świeżego produktu. O swoich doświadczeniach tak mówi Mariusz (Lisa Negra): „To, co tutaj przeżyłem jest bezcennym doświadczeniem, które wkrótce pomoże mi wejść w dorosłe życie. Jeśli chodzi o kompetencje zawodowe, to jestem pewien ze wyciągnąłem stąd dużo więcej niż z polskich praktyk. Głownie dlatego, że poznałem inne techniki wykonywania nawet najprostszych czynności, takich jak krojenie cebuli”. Łucja, która miała praktyki w restauracji hotelu Plaza Mercado & Spa tak wspomina praktyki: „Poznałam tu wiele niesamowitych osób i dowiedziałam się jeszcze więcej o kulturze i kuchni Hiszpanii i Walencji. Wyjazd ten dał mi więcej pewności siebie i wiary w swoje umiejętności, z których wcześniej nie zdawałam sobie sprawy. Taki wyjazd to nauka odpowiedzialności, ale i szansa na zdobycie doświadczenia w świecie gastronomii“.

Jednym z założeń projektu jest również realizacja programu kulturoznawczego. Podczas stażu uczniowie mieli okazję poznać najważniejsze miejsca i zabytki Walencji: Arenę, średniowieczne Wieże Serrano i de Quart, katedrę z legendarnym Św. Gralem, renesansowy budynek Giełdy Jedwabiu, futurystyczne Miasto Nauki i Sztuki z Oceanarium, w którym mogli podziwiać morskie zwierzęta. Podczas jednodniowej wycieczki w rejon Kastylii – La Manchy zwiedzili wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO średniowieczne miasteczko „Wiszących Domów” – Cuenca oraz formacje krasowe zbudowane z wapieni i dolomitów, które zaczęły powstawać około 90 milionów lat temu w parku „Ciudad Encantada”.

Realizowany przez szkołę projekt Erasmus+ to przede wszystkim nauka zawodu, ale także zdobywanie innych doświadczeń: kulturowych, językowych i społecznych.

W działaniach projektowych wspiera naszą szkołę Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Pomorska Akademia Kulinarna, a patronem medialnym jest Edukacja Pomorska.