Rozpoczęła się rekrutacja do V edycji profesjonalnego, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!”, który w tym roku odbędzie się w dniach 1-2 października 2022 r. na Zamku Książęcym w Niemodlinie. W konkursie mogą brać udział uczniowie szkół gastronomicznych oraz Szefowie Kuchni z całego kraju.
Na zgłoszenia uczniowie szkół gastronomicznych mają czas do 11.09. natomiast na Szefów Kuchni organizatorzy czekają do 15.09.2022 r. Regulamin i szczegóły: http://swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia
Gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie!
W pierwszy dzień konkursu, sobotę 1 października, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia zawalczą uczniowie szkół gastronomicznych. Następnego dnia, w niedzielę 2 października, będą rywalizować Szefowie Kuchni z całej Polski. Organizator określa i zapewnia produkty obowiązkowe. Zawsze jest to karp, natomiast drugi produkt określany jest co roku przez Organizatorów. W tym roku, oprócz obowiązkowego karpia opolskiego, w potrawach konkursowych muszą znaleźć się koniecznie suszone owoce z firmy Vita Natura Eco Susz! Do wyboru suszone: czereśnie, śliwki, gruszki, jabłka, aronie, maliny, porzeczki. Pełen opis produktów na stronie producenta: https://ecosusz.pl/nasza-oferta/produkty-suszone-bio Wszystkie owoce pochodzą z terenu Lokalnej Grupy Działania „Owocowy Szlak”.
Konkurs kulinarny „Czas na rybę!” organizowany jest od 2018 roku przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”, wspólnie z Szefem Kuchni Kamilem Klekowskim i Zamkiem Książęcym w Niemodlinie. Od samego początku patronem merytorycznym konkursu jest stowarzyszenie Euro- Toques Polska, a w jury zasiadają utytułowani Szefowie Kuchni. Wydarzenie zawsze odbywa się w pierwszy weekend października na Zamku w Niemodlinie w ramach obchodów Święta Karpia.
Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” to stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb, gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe oraz osoby fizyczne – sympatyków zdrowego jedzenia, w tym przede wszystkim lokalnych ryb.