- indywidualne szkolenie (5h/dziennie poświęconych wyłącznie na doskonalenie umiejętności kulinarnych i organizacyjnych jednej osoby);
- ściśle określony materiał: menu – zakąski zimne i ciepłe, sałatki i surówki (dodatki), zupy, dania główne, desery; organizacja pracy w kuchni; zasady nowoczesnych aranżacji. Menu i zakres szkolenia są szyte na miarę;
- kuchnia w Pomorskiej Akademii Kulinarnej wyposażona jest profesjonalnie. Odpowiadaj normom kuchni restauracyjnej;
- szkolenie zakończone są wystawieniem certyfikatu Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Pomorskiej Akademii Kulinarnej.
Kurs podstawowy „Kulinarne ABC”:
1 dzień
- Profesjonalne posługiwanie się nożem cz.1
- Rozbiór i trybowanie kurczaka
- Dania z kurczaka
2 dzień
- Profesjonalne posługiwanie się nożem cz.2
- Rozbiór i filetowanie ryb
- Dania z ryb
3 dzień
- Profesjonalne posługiwanie się nożem cz.3
- Podział i przeznaczenie kulinarne poszczególnych części mięsa wołowego
- Dania z wołowiny
4 dzień
- Profesjonalne posługiwanie się nożem cz.4
- Ciasta słone (kruche, drożdżowe, francuskie…)
- Przygotowywanie wytrawnych dań mącznych
5 dzień
- Profesjonalne posługiwanie się nożem cz.5
- Zupy i sosy
6 dzień
- Profesjonalne posługiwanie się nożem cz.6
- Ciasta słodkie i desery
- Przygotowywanie deserów i wypiek ciast
Plan szkolenia możemy dostosować do Państwa potrzeb i stopnia zaawansowania. W harmonogramie mogą znaleźć się także:
– ciasta, desery
– wyroby piekarniczo – cukiernicze
– przystawki, zakąski bankietowe i finger food
– dania kuchni narodowych (hiszpańska, francuska, włoska, polska…)
– dania z wieprzowiny, drobiu, ryb, dziczyzny, wołowiny, jaj, warzyw, owoców
– dania jednogarnkowe
– dania restauracyjne
– dania dietetyczne
– potrawy dla dzieci
– carving (rzeźbienie w warzywach i owocach)
– podstawy miksologii barmańskiej
– podstawowe zagadnienia somelierskie
– inne…
Czas i miejsce:
Czas: 5h dziennie / 6 dni
Czas trwania szkolenia zależy od umiejętności i dyscypliny uczestników, niemniej jednak 5 h to optymalny czas. Możemy dostosować się czasowo, w zależności od Państwa oczekiwań.
Miejsce: Pomorska Akademia Kulinarna, al. Grunwaldzka 131a, Gdańsk – Nowocześnie wyposażona kuchnia oraz sala konsumpcyjno-wykładowa.
Koszt
Ustalany po wstępnym uzgodnieniu harmonogramu i stopienia zaawansowania.
W cenie szkolenia:
- wszystkie składniki do wykonania potraw,
- napoje bezalkoholowe,
- bufet kawowy,
- receptury.
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ PRZEPROWADZENIA KILKUDNIOWEGO SZKOLENIA KULINARNEGO DLA GRUPY (minimalna ilość uczestników w grupie, to 3 osoby)