Po wielu miesiącach przygotowań i treningów pod czujnym okiem trenerów Dariusza Zahorańskiego i Adama Michalskiego, które to odbywały dzięki gościnności Państwa Brigidy Hilszler i Mirosława Słomowicza w kuchni cateringowej Gdyńskiego Banglobu, drużyna w składzie:
Kapitan – Wojciech Dembowski
Kucharz – Przemysław Tworkowski
Kucharz – Tomasz Milewski
Kucharz – Tomasz Seide
Kucharz – Andrzej Ławniczak
Cukiernik – Michał Doroszewski
kierowana przez menagera Krzysztofa Szulborskiego, wyruszyła w długo oczekiwaną drogę, aby przeżyć wielką kulinarną przygodę, jaką jest nie wątpliwie udział w Olimpiadzie Kulinarnej. Całe przedsięwzięcie było nie lada wyzwaniem dla wszystkich uczestników tego wydarzenia, ponieważ oprócz przygotowań praktycznych członków drużyny trzeba było opracować całą logistykę wyjazdu i uczestnictwa Pomeranii w Olimpiadzie. Logistyką w ekipie zajęli się asystenci menagera w składzie:
- Jacek Rajnsz – zabezpieczenie bazy hotelowej oraz kuchni do pracy dla całej ekipy
- Jacek Kempa – tłumacz , pomocnik merytoryczny trenerów oraz przewodnik po targach zespołu
- Krzysztof Wierzba – transport produktów, sprzętu technicznego oraz stołu konkursowego
- Dariusz Danielewicz – zabezpieczenie techniczne i montaż stołu
- Paweł Filipiak – zabezpieczenie techniczne i fotoreportaż
- Krzysztof Zdunek – pomoc kulinarna i techniczna
- Anna i Zbigniew Rogozińscy – najładniejsze na Świecie stroje kucharskie które wyróżniały Nas z pośród innych ekip kucharskich oraz sponsor autokaru dla drużyny !!!
- Krzysztof Szulborski – menager odpowiedzialny zarówno za praktyczne jak i logistyczne przygotowanie całej ekipy POMERANIA TEAM.
Po przyjeździe i zakwaterowaniu w malowniczo położonym Hotelu Zur Guten Quelle którego właścicielką jest przemiła pani Christel Bosecker, cała drużyna rzuciła się w wir ostatecznych przygotowań. Każdy dziarsko zajął się wcześniej wyznaczonymi zadaniami a w wolnej chwili pomagał innym kolegom. Całość przygotowań przebiegła bardzo sprawnie i w koleżeńskiej atmosferze, co było na pewno owocem naszych wcześniejszych przygotowań i treningów jeszcze w kraju, całość pracowała jak skomplikowany mechanizm, ale za to jednego zegarka!
Wieczorem w dniu oficjalnego otwarcia Pomerania Team stawiła się w komplecie na placu przed siedzibą Targów gdzie spotkaliśmy się z pozostałymi Polskimi ekipami: Reprezentacją Wojska Polskiego, Reprezentacją Regionalną OSSKiC POLTAURIA oraz Reprezentacją Młodzieżową OSSKiC, gdzie razem z innymi zespołami z całego świata uczestniczyliśmy w wielkiej defiladzie kulinarnej oraz uroczystościach otwarcia Olimpiady Kulinarnej IKA 2008. Zraz po oficjalnych uroczystościach otwarcia drużyna startująca powróciła do bazy hotelowej wykańczać dania konkursowe, a pozostała ekipa techniczna udała się na halę konkursową przygotowywać i montować stół konkursowy. Czas poszczególnych przygotowań ściśle określał regulamin a nie zmieszczenie się w wyznaczonym czasie groziło punktami karnymi. Tak, więc w godzinach 18.00 – 22.00 odbył się montaż i przygotowanie stołu konkursowego (i tu należy się wielkie podziękowanie dla kolegów z Klubu Szefów Kuchni pod przewodnictwem Jurka
Pasikowskiego jak również Reprezentacji OSSKIC Poltauria od przewodnictwem Zenka Hołubowskiego którzy dzielnie nam przy tym pomagali), następnie od godziny 4.00 do 6.00 pracowała drużyna konkursowa układając i komponując wszystkie potrawy na stole.
Od godziny 7.00 do 8.00 był czas na ocenę jury, ponieważ o 9.00 otwierano już halę dla zwiedzających. W czasie oczekiwań na ogłoszenie oficjalnych wyników cała drużyna miała czas na zwiedzanie Targów, podziwianie stołów innych ekip oraz nawiązywanie kontaktów z koleżankami i kolegami z całego świata. W końcu około godziny 18.00 zaczęła się uroczystość ogłoszenia wyników, gdzie z zapartym tchem nasłuchiwaliśmy i śledziliśmy wszystko to, co się tam działo. Wreszcie długo oczekiwany moment, konferansjer wyczytuje POMERANIA CULINARY TEAM OF POLAND – Brązowy medal!!! Z niedowierzaniem, ale wielką radością drużyna konkursowa udaje się na scenę a pozostała ekipa po wybuchu radości ruszyła pędem jak najbliżej, aby utrwalić wszystko na fotkach.
Radości nie było końca, po powrocie do Hotelu, podczas uroczystej kolacji, menager Krzysztof Szulborski podziękował uroczyście całemu zespołowi, wszyscy gratulując sobie nawzajem w reszcie odetchnęli z ulgą, że mamy już to za sobą. W odróżnieniu od nas, nasi koledzy z pozostałych ekip mieli to wszystko jeszcze przed sobą. Pozostaliśmy, więc do końca targów, aby kibicować naszym kolegom i w razie potrzeby pomóc. Radość nasza ze zdobycia medalu w kolejnych dniach udzielała się pozostałym ekipom, które przeżywały nasze emocje z pierwszego dnia, Poltauria – Brązowy medal!!! Wojsko Polskie – DWA Brązowe medale (startowali w dwóch konkurencjach)!!! No i startujący indywidualnie Mirosław Bobrowski w konkurencji kuchni artystycznej za rzeźby z warzyw i owoców (carving) – Srebrny medal, oraz drużyna młodzieżowa – wyróżnienie!!!
Tak, więc Polska odniosła nie wątpliwy sukces na tak prestiżowej imprezie, jaką jest Olimpiada Kulinarna, zdobywając 4 BRĄZOWE medale oraz jeden SREBRNY !!! Udowodniliśmy sobie i innym, że potrafimy i możemy z podniesioną głową startować z najlepszymi ekipami kulinarnymi świata!
Dobra atmosfera w drużynie na pewno zaowocuje dalszymi startami w najbardziej prestiżowych imprezach na świecie.
Ten brązowy medal tylko rozjuszył nasze ambicje i apetyty !!!
Nie było by naszego sukcesu gdyby nie wspaniali sponsorzy i patroni którzy nigdy nas nie opuszczają i bardzo mocno wspomagają działania Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski co wyróżnia Ich z pośród innych. Są to nasze Gwiazdy które dla nas lśnią jeszcze bardziej!
Dziękujemy Im z całego serca!!!
Patroni:
Pan Prezydent Lech Wałęsa
Marszałek Województwa Pomorskiego Jan Kozłowski (któremu dziękujemy jeszcze za pomoc w zdobyciu środków finansowych)
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
Sponsorzy:
„Gronex” Adam Trzewik
Farm – Frites
Cheman
Ekolab
Bonduelle
Gastromedia
Zeelandia
Dajar
Banglob
Makro
oraz Patroni Medialni:
Menu Smakosza, kucharze.pl, Papaja.pl , Restaurator, Hotel Polska, Przegląd Gastronomiczny.
Relacje dla Państwa przygotował zarząd SPKiC RP