W dniach 19-21 czerwca 2015, w średniowiecznym Zamku w Gniewie, odbędzie się XII edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich.
Organizatorem Mistrzostw jest Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Patronat Honorowy objął Marszałek Województwa Pomorskiego.
Celem Mistrzostw jest:
– promocja sztuki kulinarnej,
– popularyzowanie polskiej tradycji kulinarnej,
– utrwalanie więzi i jedności środowiskowej branży kucharskiej w Polsce.
Konkurs kulinarny nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski
W Mistrzostwach co roku biorą udział najlepsi polscy kucharze. W tym roku ich zadanie będzie polegał na przygotowaniu zakąski z polędwicy wołowej, brzoskwini oraz sera Polmlek Mlekdamer, dania głównego z wykorzystaniem dorsza, masła Polmlek oraz szparagów białych lub zielonych oraz deseru z wykorzystaniem twarogu Polmlek, czekolady (dowolnego rodzaju), miodu, dzikiej róży lub rokitnika.
W Mistrzostwach udział weźmie osiem drużyn. O ich zakwalifikowaniu zadecyduje kreatywność i pomysłowość zgłaszanych prac, które powinny być przesłane do 29.05.2015 na adres szulba@tlen.pl. Organizator po sprawdzeniu pod względem merytorycznym ogłosi listę uczestników wraz z listą rezerwową w dniu 1.06.2015 roku.
DO POBRANIA: