Akademia kulinarna, to miesięcznik skierowany do nauczycieli i uczniów szkół gastronomicznych oraz młodych kucharzy zaczynających swoją kulinarną, zawodową przygodę.
Projekt został stworzony nie tylko, aby inspirować, ale również po to, aby uczyć. Każde wydanie zawierać będzie przepisy ilustrowane etapami przygotowania dań, które pomogą w zrozumieniu procesu powstawania konkretnych potraw. Wśród stałych rubryk znajdą się wywiady ze znakomitymi szefami kuchni oraz cukierni, dzięki którym dowiecie się jak wyglądała ścieżka kariery ludzi osiągających sukcesy w branży gastronomicznej. Ponadto będziecie mieli możliwość zadawania pytań
ekspertowi kulinarnemu – Jerzemu Pasikowskiemu, poznawania tajnik carvingu wraz z Mariuszem Gachewiczem oraz pogłębiania wiedzy cukierniczej razem z Bożeną Sikoń od numeru majowego.
Akademia Kulinarna pomoże Wam także zrozumieć wpływy lokalnych tradycji na nowoczesne kulinaria, poprzez cykl artykułów o tworzących naszą tożsamość kuchniach regionalnych. Na tych z Was, którzy najlepiej przyswoją wiedzę i będą chcieli ją sprawdzić, przygotowaliśmy krzyżówki z nagrodami.