Akademia Kulinarna, to magazyn skierowany do uczniów szkół gastronomicznych oraz młodych kucharzy zaczynających swoją kulinarną, zawodową przygodę.
Projekt został stworzony nie tylko by inspirować, ale również po to, by uczyć. Dlatego każde wydanie zawierać będzie przepisy ilustrowane etapami przygotowania dań, które pomogą w zrozumieniu procesu powstawania konkretnych potraw. Wśród stałych rubryk znajdą się również wywiady ze znakomitymi szefami kuchni oraz cukierni, dzięki którym dowiecie się jak wyglądała ścieżka kariery ludzi osiągających sukcesy w branży gastronomicznej. Ponadto będziecie mieli możliwość zadawania pytań ekspertowi kulinarnemu – Jerzemu Pasikowskiemu, poznawać tajniki carvingu wraz z Mariuszem Gachewiczem oraz pogłębiać wiedzę cukierniczą razem z Bożeną Sikoń. Akademia Kulinarna pomoże Wam także zrozumieć wpływy lokalnych tradycji na nowoczesne kulinaria, poprzez cykl artykułów o tworzących naszą tożsamość kuchniach regionalnych.
Partnerzy projektu, czyli producenci produktów spożywczych również wezmą czynnie udział w informowaniu Was o nowościach gastronomicznych. Tworząc własne mini akademie kulinarne przedstawią w jaki sposób można wykorzystać dany produkt.
Dodatkowo, na tych z Was, którzy najlepiej przyswoją wiedzę i będą chcieli ją sprawdzić, przygotowaliśmy krzyżówki z nagrodami!