Przed nami jeden z najważniejszych konkursów dla uczniów szkół gastronomicznych Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016, którego organizatorem jest MAKRO Cash and Carry Polska. Więcej o konkursie oraz artykuł o rybach słodkowodnych, znajdziecie w środku magazynu. Co jeszcze w majowym wydaniu „akademii kulinarnej”? Oprócz stałych rubryk, czyli krzyżówki z nagrodami od firmy Zeeladia, technik krojenia ziemniaków i carvingu, przygotowaliśmy dla Was zupełną nowość – akademię wina. Zachęcamy także do lektury wywiadu z Robertem Skubiszem, szefem kuchni restauracji Amber Room, który opowie o tym, jak w Polsce można zdobywać wiedzę gastronomiczną. Wertując strony „akademii kulinarnej” znajdziecie również pasjonujący wywiad z Jackiem Jakubczakiem, który przybliży Wam lubelskie kulinaria. Wszystkim, którzy chcą się doskonalić w obszarze cukiernictwa polecamy recepturę na tort herbaciano- -waniliowy przygotowany przez Marcina Surdyka z firmy Zeelandia.