Wczesna jesień to dobry czas na inwestycję w samego siebie. Krótkie dni i chłodne wieczory skłaniają do zagłębiania się w ciekawe lektury, dzięki którym można lepiej zrozumieć zmiany zachodzące np. w kulinariach.
Gastronomiczne dzieje Polski, specjalnie dla Was przedstawił Robert Sowa, który w swoich wypowiedziach twierdzi, że „dobra kuchnia zawsze się obroni”. W naszych stałych rubrykach znajdziecie pasjonujący wywiad z Krzysztofem Gradzewiczem, który zachęci Was do poznawania mazurskich smaków: dzyndzałek, farszynek, plinc i pokuczaju. Oczywiście nie zabraknie pytania do Eksperta, w którym Jerzy Pasikowski szczegółowo odpowiada na nurtujące Was pytania. W niniejszym wydaniu „akademii kulinarnej” przedstawiamy także autorskie przepisy i zdjęcia, dzięki którym z łatwością odtworzycie receptury w pracowniach szkolnych i w domach.
Zapraszam do lektury
Krzysztof Szulborski