Każdy z nas ma inne ambicje. Niektórzy kucharze zamykają się w swoich twierdzach i tworzą pieczołowicie nowe kompozycje smakowe. Drudzy podróżują, doświadczają i odkrywają nowe smaki. Nie wszyscy jesteśmy stworzeni, po to by współzawodniczyć z innymi kucharzami, wygrywać i sięgać po zaszczytne tytuły. A jednak co roku, w konkursach kulinarnych startują tysiące profesjonalnych i aktywnych zawodowo kucharzy. Na bezpłatne staże wyjeżdża wielu uczniów, jak również profesjonalistów. Co ich do tego skłania? Chcą być najlepsi, czy też pragną pogłębiać swoją wiedzę? A może jest to dla nich – zwyczajnie – świetna zabawa i możliwość spotkania kolegów z branży? O dążeniu do wyznaczonego celu i inwestycji w siebie opowiedzą Wam Mira Tkacz oraz Robert Głyda, a zalety kuchni kujawskiej przedstawi Bartłomiej Witkowski. W numerze czekają na Was również nasze stałe rubryki i krzyżówka z nagrodami. Zachęcając Was do poszerzania horyzontów objęliśmy patronatem bardzo ważne konkursy, skierowane do uczniów szkół gastronomicznych: VII Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu”, którego organizatorami są Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych oraz firma Stalgast, a także Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, których szósta edycja odbędzie się w lutym 2016 r. podczas targów Expo Sweet w Warszawie.