Dnia 15.09.2009 roku odbył się w Poznaniu w trakcie Targów Polagra-Food finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, jednym ze zwycięzców w kategorii „Potrawa” został Andrzej Ławniczak z PHU Billar, który odebrał prestiżową nagrodę „Perłę 2009”.
Andrzej Ławniczak to jeden z najzdolniejszych i utalentowany kucharzy w Polsce, współorganizator Festiwalu Dobrego Humoru w Gdańsku, Sekretarz Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników na Rejon Pomorski, na co dzień swoje specjały serwuje policjantom z Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku.
Jury doceniło potrawę z dorsza po gdyńsku z bobem na boczku, również do konkursu nominowana była zupa bursztynowa, z odrobiną nalewki bursztynowej własnej roboty.
„Perła 2009” w kategorii „Produkt” trafiła też do znanej mistrzyni kuchni kaszubskiej – pani Bernadety Puzdrowskiej. W swoim gospodarstwie agroturystycznym Kaszubski Zapiecek w Ostrzycach serwuje takie specjały, jak kaszubski chleb żytni na ziemniakach, hering opiekany z cebulą. To właśnie hering został nagrodzony, jest to śledź kaszubski, łowiony w naszym morzu i różni się od tradycyjnego matiasa tym, że jest twardszy i musi być specjalnie marynowany.
Poza Andrzejem Ławniczakiem i Bernadetą Puzdrowską, z regionu pomorskiego nagrody trafiły też do Dagmary Mazurek za żurawinę mermecką i żurawinówkę po mermecku, oraz do spółki Fungopol za borowiki marynowane.