Arte Culinaria Italiana 2024 – Relacja

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”                 

W dniu 16 marca 2024 roku  odbył się XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej

„Arte Culinaria Italiana” pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki  Piotra Jakubowskiego oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego .

Patronat Merytoryczny nad konkursem objęły : Associazione Italiana Cuochi,

Italian Association of Chefs Poland,  Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni , Stowarzyszenie Euro Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.

 

Siedemnasta  edycja konkursu  odbyła się w Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA ****

w Mikołajkach , który był współorganizatorem  tegorocznej edycji  konkursu.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniało jury degustacyjne w składzie : Krzysztof Szulborski -przewodniczący jury , Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis,  Marcin Budynek , Janusz Profus,  Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk. W jury profesjonalnym technicznym zasiedli : Andrzej Ławniczak, Patryk Kotarba, Dariusz Sienicki i  Tomasz Koprowski. Koordynatorami konkursu byli: Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański, Jacek Schliske i Angelo Russo.

W konkursie wzięło udział 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 120 minut dwóch  potraw  :  pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia supreme marki MOWI  oraz drugie danie mięsne  – roladę wołową z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem  przynajmniej jednego  z produktów marki Makro ( pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef ) oraz  innych dowolnych produktów,  zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

 

Konkurs Arte Culinaria Italiana 2024 wygrała ekipa Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem Klaudiusz Gromala  i Dominik Lorek przygotowując  zwycięskie dania : makaron pappardelle z opalanym łososiem oraz roladę wołową z sosem demi glace z zielonym pieprzem, surówka z fenkuła i kalafiorem romanesco

Drugie miejsce zajęła  ekipa z Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice Piotr Dzikowski  i Paweł Stępniak przygotowując kremowe spaghetti chitarra z łososiem i gorgonzolą oraz roladę wołową w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i szynka parmeńską.

Na trzecim miejscu uplasowali się Paweł Kucharski i Kamil Kowal z Restauracji Mamma Mia w Karpaczu prezentując spaghetti chitarra z atramentem kałamarnicy w emulsji maślano-ostrygowej ze smażonym łososiem i orzechami oraz roladę wołową z espumą ziemniaczaną, truflą i salatką z wędzonego węgorza z jabłkiem, gorczycą i piklowanym burakiem.

 

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli by podziwiać prawdziwych szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata kultury czy telewizji , gdyż w ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs dla gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy.

W tym roku mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy  Izabeli Trojanowskiej, Łukasza Drapały Eweliny Lochman, Anny Koprowskiej ( Kowalczyk ), Aleksandry Kostki ,Kasi Węsierskiej,  Julii Wróblewskiej, Antka Smykiewicza i Rafała Iwaniuka.

Wśród gwiazd triumfował piosenkarz Antek Smykiewicz, drugie miejsce zajęła miss Polski 1996 Anna Koprowska ( Kowalczyk ) , zaś trzecie miejsce wygrała dziennikarka i prezenterka telewizyjna  Aleksandra Kostka .

Gwiazdy przygotowywały do oceny jury  dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut przygotowując  makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI  oraz drugie danie mięsne  – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki  zrazowa górna marki Sokołów  z wykorzystaniem  przynajmniej jednego  z produktów marki Makro ( Grana Padano i/lub śmietana 36 %  Makro Chef )  oraz z użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora lub innych sponsorów

Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie:  Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Grzegorz Możdżonek – przedstawiciel sponsora strategicznego marki Makro , Vito Convertino- przedstawiciel sponsora głównego marki Donna Elisa, Krzysztof Remiszewski – przedstawiciel sponsora głównego marki Sokołów, Joaanna Sobczyk – przedstawiciel sponsora  głównego marki Winterhalter oraz Ulana Wikowska przedstawiciel sponsora Złotego marki MOWI.  Profesjonalne jury techniczne VIP reprezentowali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Jakub Steuermark.

 

W trakcie konkursu odbyło się show kulinarne podczas którego jurorzy degustacyjni  Rober Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek i Janusz Profus przygotowali   „pod okiem” organizatora Giancarlo Russo  danie włoskie  „ penne ala vodka „ wykorzystując makaron Donna Elisa i łososia supreme MOWI, flambirując znanym trunkiem od naszego sponsora.Wydarzenie to wzbudziło ogromne zainteresowanie  wśród publiczności .

 

W XVII konkursie „Arte Culinaria Italiana” udział wzięli:

Profesjonaliści

Arche Hotel Krakowska  Restauracja Impresja– Warszawa Vladyslav Medianyk ,Konrad Batur

Centrum Rozrywki  Rodzinnej Restauracja Akcja – Kostrzyn Nad Odrą Daniel Pelechaty , Julia Ratajczak

Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem Klaudiusz Gromala ,Dominik Lorek

Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport – Warszawa Mariusz Banaśkiewicz, Adam Wojtowski

DoubleeTree by Hilton Restauracja Four Colors – Łódź Łukasz Białas ,Konrad Szela

Restauracja Mamma Mia – Karpacz Paweł Kucharski ,Kamil Kowal

Hotel BoniFaCio  SPA & Sport Resort – Sochocin Grzegorz Krupiński ,Adrian Gwiazdowski

Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice Piotr Dzikowski ,Paweł Stępniak

Restauracja Bella Italia – Mikołajki Jakub Grabowski ,Bartosz Kunasz

Hotel Stradom House Autograph Collection Restauracja Gaia – Kraków Robert Kopacz ,Marcin Bujakowski

Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa Yurii Haliak ,Mariusz Prażnowski

Ristorante Mare e Monti – Łódź Przemyslaw Holicke, Theodore Skrzypek

 

Gwiazdy

Izabela Trojanowska , Antek Smykiewicz, Ewelina Lochman, Aleksandra Kostka, Anna Koprowicz

( Kowalczyk ) ,Julia Wróblewska, Rafał Iwaniuk, Kasia Węsierska, Łukasz Drapała.

 

Sponsorami konkursu byli:

Makro, RM Gastro, Donna Elisa, Sokołów, Winterhalter,  ChemaN, MOWI ,Heinzelmann, Bonduelle, Muszynianka, Cordano Group  i Marchesi De Cordano, Stock Prosseco i  Carpano,Dora Metal, Lubiana, Panesco, Octim, Gastronomiczna Grupa Zakupowa  i Platforma Horeca, Japońskie noże.pl, Fanex, Frutis, Janex ,Inter Europol, Rejk, Peroni, Dilmah, Saquella, Monini, Wimal Kapitan Pirat, Gastro Awaria, Hotel Fabryka Wełny, J&J Usługi reklamowe Zbigniew Jurewicz.

 

Sponsorem strategicznym była firma Makro

Sponsorami głównymi były firmy : Donna Elisa, Winterhalter, Sokołów oraz RM Gastro – partner techniczny

Talerze konkursowe użyczyła firma Lubiana

Marynarki i zapaski konkursowe uszyła firma ChemaN.

 

Patronami medialnymi konkursu byli:  Poradnik Restauratora, Restaurant Management, Gastronom Wybrzeża, Przegląd Gastronomiczny, Nowości Gastronomiczne, Świat Hoteli,  Szef Kuchni, Restauracja, newsgastro.pl,gastrona.pl,papaja.pl, kucharze.pl, gastrowiedza.pl, horecanet.pl