Krzysztof Gradzewicz
Chciałby poruszyć dzisiaj temat, wydaje mi się dość na czasie, czyli grill. Nie mam tutaj na myśli zwykłej kiełbaski czy też karkówki z rusztu a bardziej wymagające smaczne oraz zdrowe owoce i warzywa, które również możemy przyrządzić na imprezach plenerowych w klimacie barbecue.
Mamy sezon w pełni więc pomysłów raczej nie powinno nam brakować. Ziemniaki, marchew, seler, kalafior, brokuł, kukurydza, szpinak, koper włoski, seler naciowy, gruszki, jabłka, pieczarki, bakłażany, cukinie, wymieniać można bez końca.
Jarzyny i owoce kroimy na chwilę przed obróbką termiczną aby zachowały jak najwięcej witamin i minerałów. Twarde warzywa typu ziemniaki, marchew, seler czy pietruszkę wcześniej musimy zblanszować czyli obgotować i następnie hartować w wodzie z lodem aby zachować kolor i oczywiście jak najwięcej wartości odżywczych. Tak przygotowane jarzyny możemy w szybki i łatwy sposób przygotować na ruszcie.
Przed grillowaniem musimy przygotować marynaty, zimne dipy jak i sosy, jeżeli takowe chcielibyśmy użyć, świeże zioła, masło, oliwa czy miód będą, podczas wspólnego grillowania, przysłowiowym asem z rękawa.
Poniżej przedstawiam kilka przepisów:
Zimne dipy:
Czosnkowy– czosnek, pietruszka nać, jogurt naturalny Ew. bałkański lub grecki, odrobina majonezu, miód, sól, pieprz
Czosnek kroimy drobniutko lub przeciskamy przez praskę, solimy, dodajemy pieprz, pietruszkę, miód i jogurt, wszystko mieszamy i gotowe.
Bazyliowy– bazylia, czosnek, oliwa, sól sok z cytryny, jogurt
Czosnek kroimy drobniutko lub przeciskamy przez praskę, solimy, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny dodajemy jogurt.
Pomidorowa salsa- pomidory bez skóry i gniazd nasiennych, papryka obranna ze skórki, czosnek, cebula, oliwa, pieprz, chilli
Warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę brunoise, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy z oliwą
Cytrusowy– cytryna, pomarańcza, limonka, miód, jogurt bałkański, mięta, bazylia
Cytrusy spażamy, ocieramy skórkę oczywiście bez białej skórki, wyciskamy sok, bazylię i miętę siekamy, łączymy z jogurtem
Dania z rusztu:
Grillowane warzywa:
Papryka, cukinia, bakłażan, marchew, ziemniaki, dymka, sól, pieprz, oliwa, świeże zioła ogrodowe
Warzywa kroimy w większe kawałki i mieszamy z oliwą i przyprawami, na grilla kładziemy tackę lub folię aluminiową, pieczemy do uzyskania właściwej temperatury oraz stopnia wysmażenia
Sałatka z grillowanym bakłażanem, oliwkami, kaparami oraz suszonymi pomidorami:
Bakłażana kroimy i oprószamy solą następnie osuszamy ręcznikiem papierowym w celu usunięcia goryczki. Grillujemy na ruszcie, mieszamy z oliwkami, suszonymi pomidorami, kaparami oraz oliwą z pomidorów skrapiamy cytryną
Grillowane banany z miodem i cytryną:
Banany niebrane wrzucamy na ruszt, jak zrobią się czarne zdejmujemy i obieramy ze skórki, miód mieszamy z cytryną i polewamy banany
Faszerowana papryka pieczarkami, ziemniakami, czosnkiem, miętą i kozim serem:
Z papryki odcinamy tzw. Kapturek z ogonkiem którym następnie nakryjemy paprykę, usuwamy gniazda nasienne, przygotowujemy farsz: ziemniaki obgotowane, pieczarkę świeżą kroimy w kostkę, czosnek drobno kroimy, solimy dodajemy pieprz i miętę, ser kozi mieszamy na jednolitą masę, nadziewamy papryki, nakładamy kapturki zawijamy w folię Alu nasmarowaną oliwą, grillujemy z każdej strony ok.20min, po przebiciu patyczkiem musi być miękka.
Przepisów można by wymieniać bez liku. Mam jednak nadzieję że nieco przybliżyłem temat wegetariańskiego grilla.