12 września 2009 w Czeskim Prerovie odbył się V finał Kulinarnego Pucharu Republiki Czeskiej w przygotowaniu gulaszu zwany przez mieszkańców małymi Mistrzostwami Świata ( jest to jedyny taki konkurs na Świecie )
Zespoły musiały w ciągu 5 godzin zaaranżować swoje stoisko , przygotować 15 litrów autorskiego gulaszu i w animacyjny , ciekawy sposób podawać swoje potrawy przybyłym gościom .
W konkursie wystąpiło 40 zespołów.
Polskę reprezentowała Narodowa Reprezentacja Polski Ghosts of Fire BBQ Team Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski w składzie:
- Krzysztof Szulborski – Menager reprezentacji , Prezes SPKIC RP
- Jacek Kempa – kapitan reprezentacji , Szef Kuchni restauracji Wieża Ciśnień z Wrocławia , jeden z najbardziej doświadczonych kucharzy specjalizujących się w BBQ
- Jan Rado – Pomysłodawca wyjazdu , projektant stoiska ekspozycyjnego , organizator wielu konkursów kucharskich w Bydgoszczy
- Adam Michalski – Światowej klasy kucharz , trener wielu ekip kucharskich które odnosiły sukcesy w kraju i zagranicą, Właściciel firmy Perfecter
- Stefan Birek – Telewizyjny kucharski Show- men znany z programu „ Kawa czy Herbata” organizator konkursu kulinarnego „Kuchnia POLSKA wczoraj i dziś” . Szef kuchni Hotelu Lord w Warszawie.
- Michał Skrzypczak – Znany bydgoski Szef Kuchni obecnie pracujący w Karczmie Rzym
- Robert Poliński – jeden z najbardziej znanych kucharzy firmy Unilever , specjalizujący się daniach jednogarnkowych
- Maciej Jagielski – Bydgoski kucharz specjalizujący się w kuchni fusion łącząc tradycje i nowoczesność
- Rafał Rąpała – reprezentacyjny informatyk i fotograf
Przygotowaliśmy gulasz z następujących składników :
Receptura na 10 porcji
Sekretny Gulasz Polskich Mnichów
Składniki potrawy:
- Wołowina zrazowa 1kg
- Szynka wieprzowa 1 kg
- Gicz cielęca 1 kg
- Comber jagnięcy 1 kg
- Warzywa ( marchew , cebula , seler , por, pietruszka ) 2 kg
- Borowiki 1 kg
- Borowiki suszone 200 g
- Papryka ( czerwona, zielona ) 1 kg
- Papryka wędzona b/s 300 g
- Suszone pomidory 200 g
- Kluski staropolskie 0,5 kg
- Rosół drobiowy 4 litry
- Oliwa z winogron
- Czosnek
- Pulpa pomidorowa
- Maślanka
- Przyprawy: ziele angielskie, kolendra, liść laurowy, jałowiec, majeranek, pieprz, chili, rozmaryn, tymianek ,mięta , kminek, sól , pieprz , pieprz ziołowy , liść laurowy , ziele angielskie , czosnek niedźwiedzi ,
- 100 letnia Śliwowica bursztynowa Mnichów
Styl i animacja jaką wybrała Polska ekipa to „ Mnichowie Polscy” TEAM UBRAŁA FIRMA GRAPIL Z PIŁY a potrawa nosiła nazwę SEKRETNY GULASZ POLSKIEGO MNICHA.
Drużyna Ghost of Fire BBQ Team reprezentująca SPKIC RP w V Edycji Kulinarnego Pucharu Czech zdobyła PIERWSZE MIEJSCE (pierwszy raz udało się to ekipie międzynarodowej).
[nggallery id=7]