Dobra kadra to skarb

Wykwalifikowana kadra to największy skarb przedsiębiorcy. Wielu pracodawców zmaga się z dużym obciążeniem finansowym, jaki nakłada na nich ZUS, poprzez obowiązek płacenia składek. Wysokość tych kosztów sprawia, że wielu pracodawców (głównie z branży gastronomicznej) zatrudnia…

Moda na regionalizm

Kuchnie regionalne, już od dłuższego czasu, przeżywają swoisty renesans. Restauracje, które nie posiadają w swojej ofercie dań opartych na lokalnych produktach są praktycznie démodé. W rozmowie z  Andrzejem Ławniczakiem postaramy się przybliżyć Wam istotę i…

Zarządzanie magazynem i dostawcami

Prawidłowe prowadzenie gospodarki magazynowej to wyzwanie dla niejednego szefa kuchni. Dobrze prosperujące restauracje, szczególnie hotelowe, posiadają wypracowane systemy logistyczne, które ułatwiają kalkulacje stanów magazynowych.Natomiast małe restauracje bardzo często traktują temat gospodarki magazynowej w sposób pobieżny,…