XI Dorszowe Żniwa
W dniach 22-24 sierpnia, tradycyjnie na Zamku w Gniewie, odbędzie się XI edycja popularnych Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. W Mistrzostwach co roku biorą udział najlepsi polscy kucharze. W tym…
PROJEKT: Hiszpańskie Smaki, Polska Gościnność – Spanish Tastes, Polish Hospitality
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku we współpracy z hiszpańską instytucją Europroyectos Leonardo da Vinci po raz drugi realizuje projekt Leonardo da Vinci IVT w ramach programu Komisji Europejskiej „Uczenie się przez całe życie” (LLP).…
Przegląd sałat
Skąd przybyła do Polski? Jaka jest geneza powstania różnych odmian? Kto pierwszy wprowadził ją na stół? Odpowiedź na te i inne podobne pytania pozostawiam w gestii historyków i rolników. Natomiast w niniejszym artykule przybliżę Wam…
WARSZTATY SEROWARSKIE „Z miłości do sera”
WARSZTATY SEROWARSKIE „Z miłości do sera” w formie pokazu. Odkryj smak świeżego sera, zrobionego ręcznie, w domowej kuchni. Zobacz jak cudowny jest proces warzenia i dojrzewania sera. Jak ekscytujące jest oczekiwanie na efekt pracy. Zaszalej…
Live cooking – mistrzowski pokaz czy zwykłe kuglarstwo
Gotowanie na żywo jest od kilku lat bardzo popularną formą rozrywki połączonej z edukacją kulinarną. Takie przynajmniej jest założenie. Z live cooking spotkać się można podczas wielu imprez plenerowych, wesel, a także spotkań biznesowych czy…
„Kuchnia z ikrą” e-book
Zamysłem Lokalnej Grupy Rybackiej Kaszuby i Północnokaszubskiej Lokalnej Grupy Rybackiej było zwrócenie uwagi przyszłych kucharzy na szczególny składnik dań kaszubskich jakim jest ryba, w szczególności rodzime jej gatunki. Dla efektywnego wykorzystania ryb w kuchni konieczna jest…