O zdrowiu kucharza…

Ambitny kucharz to dobry kucharz. A co ze zdrowiem? Pracujemy stojąc i chodząc średnio 70 h tygodniowo. Codziennie przeżywamy stres związany z presją czasu. Jesteśmy nieustannie poddawani krytyce. Podejmujemy także nierzadko trudne decyzje. Czy można…

Kuchnia dla zakochanych

„W gotowaniu liczą się nie tylko umiejętności techniczne kucharza. Tkwi w tym jakaś diabelska złośliwość, gdyż czasami improwizacja poparta wiedzą i talentem może sprawić cuda. To jak z miłością, na którą nie ma sprawdzonej recepty”, William Ledeuil. W słynnej „Uczcie Babette” jest taka…

Systemy produkcji potraw

W gastronomi rozróżniamy kilka systemów produkcji i serwowania dań. Wśród nich wymienić można systemy cook-serve, cook-chill, cook-freeze oraz najmłodszy: sous-vide. W niniejszym artykule postaram się w możliwie najkrócej (choć nie jest to rzecz łatwa) opisać…

BIAŁY DYM

Nad Pomorską Akademią Kulinarną ukazał się biały dym zwiastujący wybór nowego Zarządu Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. W poniedziałek 27.01.2014 100% absolutorium odwołało stary Zarząd, powołując nowy. Jednocześnie walne zgromadzenie zmieniło statut, pozostawiając trzech członków Zarządu: Prezesa,…