Letnie zupy
Zupa z cukinii z kurczakiem i julienne warzywnym Cukinia, ogólnie dostępna latem w przyzwoitej cenie, świetnie nadaje się do przygotowania zupy, której będzie głównym składnikiem. Potrzebujemy bulion, najlepiej ugotowany z dodatkiem części kurczaka oraz wołowiny…
Wegetariański grill
Krzysztof Gradzewicz Chciałby poruszyć dzisiaj temat, wydaje mi się dość na czasie, czyli grill. Nie mam tutaj na myśli zwykłej kiełbaski czy też karkówki z rusztu a bardziej wymagające smaczne oraz zdrowe owoce i warzywa,…
Ryby
Łukasz Fulara W okresie wakacyjnym na Pomorzu otwiera się sporo sezonowych smażalni ryb. W dużej części oferują świeżą rybę. Zakaz połowu na dorsza rozpoczyna się idealnie 1 lipca. I nasuwa się pytanie, czy złagodzenie zakazu…
Ryby i owoce morza – zdrowe żywienie
Dariusz Zahorański Ryby Najsmaczniejsze ryby to te złowione w tym samym dniu, na morzu, rzece lub jeziorze. Ale skupmy się na rybach i owocach morza. Reprezentanci naszego Bałtyku, te najbardziej znane to – makrela,…
X DORSZOWE ŻNIWA – RELACJA
3 sierpnia 2013 na Zamku Krzyżackim w Gniewie, odbyły się X Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa (info). W konkursie startowało 8 profesjonalnych par kucharzy. Zadaniem zawodników było przygotowanie 3 dań (zakąska,…
Wszystkie grzyby są jadalne, niektóre tylko raz
Tytułowe, zabawne powiedzenie jest jednym ze słuszniejszych, jakie przyszło mi zasłyszeć. Otóż wśród niezliczonej ilości gatunków grzybów możemy znaleźć prawdziwe szatany, których spożycie może przynajmniej skończyć się dolegliwościami żołądkowymi. Więc moja rada jest prosta –…