Chłodnik nie tylko z botwiny
Myśląc „chłodnik”, najczęściej przychodzi nam do głowy danie sporządzone z botwiny, koperku i ogórka, zabielane maślanką lub jogurtem oraz wzbogacone gotowanym jajem. Oczywiście mowa tutaj o chłodniku litewskim, tradycyjnym daniu sporządzanym w okresie letnim, charakterystycznym…
TARGI GASTROEXPO 2013
Laureaci II Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy I miejsce – Drużyna ze Sport-s Hospitality www.sport-s.pl w Gdańsku II miejsce – Drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich http://www.zsgh.gda.pl/ w Gdańsku III miejsce – Drużyna z Zespołu Szkół…
TARGI GASTROEXPO 2013
W dniach 22 – 24 maja 2013 r. odbyły się w Gdańsku : Targi w formie zintegrowanego projektu branżowego: 15. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK 17. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów…
HERMES 2013 DLA KRZYSZTOFA SZULBORSKIEGO
Dziękuję bardzo Kapitule Konkursu Poradnika Restauratora Hermesy 2013 za tak zaszczytne wyróżnienie, które jeszcze bardziej zmobilizuje mnie do intensywniejszej pracy na rzecz całego środowiska kucharskiego w Polsce oraz promocji Polskiej Kuchni w Świecie. Nie było…
Truskawkowy początek lata
Pierwsze owoce, które zwiastują letni sezon, to truskawki. Na początek szklarniowe, mało aromatyczne i dość twarde. Natomiast kolejna partia niesie ze sobą słoneczne, soczyste, krasne owoce, bogate w witaminy i minerały, a przede wszystkim pyszne.…
X Jubileuszowe Dorszowe Żniwa
W dniach 2-3 Sierpnia 2013 roku zapraszamy na X odsłonę Dorszowych Żniw – jednego z najstarszych Konkursów Kulinarnych w Polsce, który po raz drugi z rzędu odbędzie się na Zamku Krzyżackim Gniew w Gniewie. Zapraszamy…