Ruszyły prace inwestycyjne związane z rozpoczęciem realizacji projektu Utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności w branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej, w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo, przy Zespole Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach.
W pierwszym etapie zaplanowano opracowanie Programu Funkcjonalno-Użytkowego dla zadania inwestycyjnego polegającego na zaprojektowaniu i wykonaniu robót budowlanych związanych z utworzeniem i wsparciem funkcjonowania BCU.
Pani Barbara Firek Dyrektor Zespołu Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach podpisała 9 września 2024 r. z firmą AG5 prowadzoną przez Dariusza Głoska umowę na opracowanie PFU.
Odbyło się również spotkanie robocze, podczas którego dokonano wizji w terenie oraz omówiono plan prac projektowych i budowlanych związanych z utworzeniem i wsparciem funkcjonowania BCU.
Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach.
Branżowe Centra Umiejętności to nowość w polskim systemie oświaty wykraczająca poza dotychczasowe modele kształcenia. Ich celem jest wsparcie przygotowania kadr na potrzeby nowoczesnej gospodarki w poszczególnych branżach, opierając się na wiedzy i doświadczeniu środowisk branżowych. To również zacieśnianie współpracy pomiędzy szkołami kształcącymi w zawodach, uczelniami wyższymi, a pracodawcami i praktykami zawodu w ramach tzw. trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy.
Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach, które powstanie przy Małopolskiej Szkole Gościnności ukierunkowane będzie na kształcenie nowoczesnej kadry w dziedzinie gastronomii. Odpowiadając na aktualne zapotrzebowanie rynku utworzy kierunki związane z przygotowywaniem cateringu dietetycznego i nowych trendów w gastronomii.
W ramach działalności myślenickiego BCU przewidziano kursy i szkolenia dla uczniów, studentów, nauczycieli zawodu oraz osób dorosłych zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji lub przekwalifikowaniem się.
Planowane szkolenia:
- Nowe trendy w gastronomii dla uczniów
W trakcie tego szkolenia uczestnicy zapoznają się z nowymi metodami przetwarzania, przygotowywania posiłków (np. metoda sous-vide, tworzenie imuno-food, prużenie, wykorzystywanie mikrofal, ekstruzja). Zajęcia będą opierały się na teorii, która zostanie również pokazana w praktyce. Grupę docelową stanowić będą uczniowie szkół branżowych, techników z dziedziny technologii żywności lub gastronomii.
- Jakość mikrobiologiczna w cateringu dietetycznym dla nauczycieli kształcenia zawodowego
Będzie realizowane w celu poprawy bezpieczeństwa i jakości przygotowanych potraw. Dzięki przeprowadzeniu zajęć praktycznych zostanie pokazane uczestnikom, jak istotne jest zachowanie higieny podczas przygotowania potraw w cateringu dietetycznym oraz jakie ważny jest dobór odpowiedniej metody pakowania i przechowywania żywności. Grupę docelową stanowić będą nauczyciele zawodów z dziedziny technologii żywności lub gastronomii.
- Kucharz w cateringu dietetycznym dla osób związanych z branżą gastronomiczną
W trakcie tych zajęć słuchacze odbędą następujące kursy: – podstawy technologii gastronomicznej; – dietetyka z elementami żywienia człowieka; – higiena żywności; – opakowania w produkcji żywności; – catering dietetyczny. Grupę docelową stanowić będą osoby związane z branżą gastronomiczną, z co najmniej ukończoną szkoła branżową I, II stopnia lub ukończonym technikum w dziedzinie technologii żywności lub gastronomii.
- Nowe trendy w gastronomii dla studentów
Szkolenie składać się będzie z 2 części: – teoretycznej, prowadzonej przez wykwalifikowanych wykładowców Uniwersytetu Rolniczego; – praktycznej, prowadzonej przez przedstawicieli Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Szkolenie przeznaczone będzie dla studentów kształcących się na kierunkach związanych z gastronomią lub posiadających wykształcenie w tym zakresie.
Każde ze szkoleń lub kursów będzie, dodatkowo, obejmować umiejętności cyfrowe oraz umiejętności związane z transformacją ekologiczną (tzw. zielone umiejętności – w zakresie ograniczania marnowania żywności).
W ramach przedsięwzięcia powstanie nowa kwalifikacja z zakresu edukacji pozaformalnej odpowiadająca na potrzeby branży gastronomicznej, która włączona zostanie do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
Partnerzy projektu:
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, którego członkowie tworzyć będą kadrę merytoryczną szkoleń. To szefowie kuchni, praktycy branży gastronomicznej i kelnerskiej z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem zawodowym.
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Jego wykładowcy tworzyć będą kadrę teoretyczną szkoleń. Krakowska uczelnia skupia się na rozwijaniu i upowszechnianiu wiedzy, tworząc innowacje sprzyjające osiąganiu bezpieczeństwa żywnościowego i neutralności klimatycznej.
Zanim jednak BCU w Myślenicach zacznie szkolić nowe kadry w branży gastronomicznej, w placówce przeprowadzona zostanie inwestycja, której celem będzie nadbudowanie części budynku szkoły na potrzebny BCU. Wykonane zostaną również prace związane z adaptacją już istniejących pomieszczeń. Dzięki przeprowadzonym pracom budowlanym BCU w Myślenicach wyposażone zostanie w nowoczesne pracownie gastronomiczne, sale wykładowe i bazę noclegową.
Wioletta Nowakowska- Olejnik