Podczas zbliżających się targów EXPO SWEET, które odbędą się w Warszawie w dniach 17 – 20 lutego 2019, firma 123gastro.pl zaprezentuje nowość na polskim rynku. Będzie to Butter Spender – nowoczesny dystrybutor do masła, którego funkcjonalność i liczne zalety powodują, że ma realną szansę zrewolucjonizować branżę.
Niezwykle praktyczne urządzenie generuje oszczędności, ma pozytywny wpływ na ochronę środowiska i jest ukłonem w stronę gości, którzy otrzymują zawsze świeże, apetycznie prezentujące się masło. Dystrybutor jest zalecany do użycia m.in. przez Federalne Stowarzyszenie Inspektorów Żywności w Niemczech.
Z reguły na bufetach śniadaniowych goście mają do dyspozycji masło w plastikowych opakowaniach lub niewielkie porcje, które po jakimś czasie nie wyglądają apetycznie i niewykorzystane – marnują się. Co ważne już wkrótce na terenie Unii Europejskiej zacznie obowiązywać zakaz sprzedaży plastikowych opakowań jednorazowego użytku. W tej sytuacji restauracjom pozostanie wyłącznie często nieestetyczne porcjowanie masła, które przecież bywa kłopotliwe. Za twarde, za miękkie, kruszące się itd. Sytuacja diametralnie się zmienia dzięki nowości na rynku, jakim jest właśnie dystrybutor masła. Korzystanie z niego sprawia, że po przyciśnięciu przycisku goście otrzymają perfekcyjnie ukształtowaną, małą porcję masła, które jest apetycznie świeże i gotowe do rozsmarowania.
Butter Spender to niezwykła wygoda dla gości, ale też korzyści dla hotelu czy restauracji. Korzystanie z dystrybutora powoduje, że zostaje zużyte dokładnie tyle masła, ile realnie potrzebują goście. Nie ma strat w postaci niewykorzystanych porcji z bufetu. Dodatkową oszczędnością jest nie kupowanie produktu w plastikowych, jednorazowych opakowaniach. Do urządzenia można użyć dowolnego rodzaju masła, a dzięki systemowi stałego chłodzenia jest ono zawsze świeże i w optymalnej temperaturze. W tej sytuacji nietrudno skalkulować, że dystrybutor masła nie tylko szybko zarabia na siebie, ale przede wszystkim zwiększa efektywność operacyjną i zadowolenie gości. Co ważne, porcjowanie masła w taki sposób ma wpływ na ochronę środowiska i jest spójne z filozofią Zero Waste.
Elektroniczne sterowanie ze stałym chłodzeniem jest gwarancją zachowania bezpieczeństwa żywności i eliminacji zagrożeń (HACCP). Trzy pojemniki ze stali nierdzewnej o pojemności 1500g dają 120 porcji. Pojemniki napełnia się masłem (np. 6 x 250g) i przechowuje w chłodni w temperaturze 4° ÷ 8˚C. Przed otwarciem bufetu pełny pojemnik z masłem należy po prostu wstawić do urządzenia. Po przyciśnięciu guzika, Butter Spender wydaje świeżą, małą porcję masła o perfekcyjnej konsystencji bezpośrednio na talerz. Natomiast po zamknięciu bufetu pojemnik z masłem należy wyciągnąć z urządzenia i wstawić do chłodni. Następnego dnia może być ponownie użyty. Jak widać, obsługa urządzenia jest intuicyjna i niezwykle prosta.
Dystrybutor masła otrzymał złoty medal na Międzynarodowych Targach Wynalazczości w Norymberdze, a także nagrodę publiczności oraz złoty medal „z największymi rekomendacjami jury“ podczas Międzynarodowych Targów Wynalazczości w Genewie. W Polsce dystrybucją urządzenia zajmuje się firma 123gastro.
Źródło: http://newsgastro.pl