Chefs Only 2015 / Spotkanie Szefów Kuchni i Cukierni

26 października 2015, na Ptasiej Wyspie w Hotelu Mikołajki***** odbędzie się jedyne w swoim rodzaju wydarzenie branżowe Chefs Only, czyli spotkanie Szefów Kuchni i Cukierni, będące résumé Światowego Dnia Szefa Kuchni.

Jedną z głównych atrakcji spotkania, będą manewry wojskowe, podczas których Szefowie spróbują opanować ciężki sprzęt militarny, przejdą szkolenie snajperskie oraz  staną przed wyzwaniem przejścia skomplikowanego mostu linowego. Na wszystkich uczestników terenowych zmagań czekać będzie specjalnie przygotowana strefa wellness, natomiast zwycięska grupa  otrzyma nagrodę w postaci zasłużonego relaksu w SPA.

1840Dlaczego wybraliśmy właśnie Hotel Mikołajki*****? 

Ireneusz Czerski, dyrektor Hotelu Mikołajki*****:  To niestandardowe miejsce na polskiej mapie hotelarstwa, w którym luksus pięciu gwiazdek łączy się bezpośrednio z piękną mazurską naturą. W wielu publikacjach dotyczących Hotelu możemy znaleźć wzmiankę o „futurystycznej koncepcji miasta na wodzie”, która jest doskonałym, obrazowym opisem tego, co można znaleźć na Ptasiej Wyspie. Bliskość wody, na której nota bene stoi część noclegowo-wypoczynkowa kompleksu, wpływa pozytywnie na nastroje i inspirująco na ducha uczestników spotkań. Bliskość natury – w naszym przypadku Mazurskiego Parku Krajobrazowego, daje niezliczone możliwości jeśli chodzi o oprawę eventową spotkań. To właśnie w takim miejscu, sprzyjającemu inspiracji, Szefowie Kuchni powinni spędzać swoje święto.

Jak przystało na zawodowych kucharzy, uczestnicy wydarzenia staną wieczorem do wspólnego stołu, by na oczach uczniów i nauczycieli pobliskich szkół gastronomicznych, stworzyć wspaniałe, autorskie dania, których obowiązkowymi składnikami będą: śliwka, sery oraz suszone pomidory. Niebywałą atrakcją będą także szkolenia kulinarne przygotowane specjalnie dla dzieci i młodzieży z Domu św. Faustyny- Wielkie Serce z Giżycka. Dzień zwieńczy kolacja oraz wspólna zabawa przy kręglach, bilardzie.

Jak Pan ocenia pierwszą edycję wydarzenia i jak tego typu eventy wpływają na wizerunek hotelu?

Ireneusz Czerski, dyrektor Hotelu Mikołajki*****: Pierwsza edycja Chefs Only była niezaprzeczalnie wyjątkowym wydarzeniem w życiu naszego Hotelu. Mieliśmy zaszczyt gościć Szefów Kuchni z różnych części Polski, którzy pomimo różnych „barw” stanęli ramię w ramię, aby w naszej restauracji i w naszych salach konferencyjnych pokazać, że gotowanie to pasja która potrafi łączyć.
Eventy takie jak ten pokazują nasze atuty, w których wyróżnia się przede wszystkim zdolność do zorganizowania nawet tak bardzo wymagającego wydarzenia jakim jest wymiana kulinarnych doświadczeń i wspólne gotowanie kilkudziesięciu Szefów Kuchni.Z tego co wiem, to po naszym Chefs Only, inne hotele w Polsce także próbują organizować wydarzenia w podobnej konwencji, a więc wytyczyliśmy pewien trend.

CHEFS ONLY 2015 S

Organizatorami wydarzenia są: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Hotel Mikołajki*****. Obecność szefów kuchni, którzy nie otrzymali imiennego zaproszenia, odbywa się na zasadach komercyjnych.

Relacja 2014
Plan dnia
Kontakt