W dniu 6.X.2019 r. podczas 9.Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, na Zamku w Niemodlinie odbył się konkurs kulinarny „Czas na rybę”. Pięć dwuosobowych drużyn z całej Polski walczyło o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego w towarzystwie maślanki naturalnej z OSM Olesno.
Wyniki konkursu:
- miejsce – Hotel Bania sp. z o.o.z Białki Tatrzańskiej, w składzie: Adrian Rosół, Szymon Szlembarski.
Potrawa: „Podhalański” karp karp/maślanka/makaron/marchewka/ogórek kiszony/grzyby shimeji - miejsce – Restauracja Bajka z Grodźca, w składzie: Marcin Klich, Kevin Cwielong
Potrawa: Karp/maślanka oleska/kukurydza/czerwona porzeczka/chrzan - miejsce: Hotel Radisson Blu z Krakowa, w składzie: Bartosz Lenda, Patryk Studziński.
Potrawa: Staw.
Nagroda VIP: Restauracja Podpromie z Rzeszowa, w składzie: Seweryn Bałchan, Rafał Rzeszutek
Potrawa: Filet z karpia marynowany w maślance z bulionem rybnym w towarzystwie aromatycznych warzyw
Wyróżnienie miejsce: MUSI SUSHI z Lublina, w składzie: Michał Gasz, Krzysztof Kaźmierczak.
Potrawa: Roladka z karpia Sous-vide 57 st. z prażonym bekonem na maśle szałwiowym/ aromatyczna soczewica z gruszką i selerem naciowym/ kawior z karmelu pomidorowego/ lekka sałatka z rukwi wodnej z olejem lnianym i sokiem z kiszonej cytryny/ pianka z maślanki lekko podwędzanej
Skład Jury:
DEGUSTACYJNE: Marcin Soból – Przewodniczący, Adam Chrząstowski, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Szulborski, Krzysztof Gawlik
TECHNICZNE: Walentyna Jałocha, Krzysztof Malinowski, Tomasz Smoczyk
VIP: Agnieszka Glamowska (KPP), Zdzisława Bartków (Urząd Gminy Niemodlin), Anna Bodzioch (Urząd Marszałkowski)
Konkurs został dofinansowany przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za IV i V miejsce zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nagroda VIP ufundowana przez Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
Natomiast dzień wcześniej – 5.X.2019 r. podczas 9.Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, na Zamku w Niemodlinie odbył się konkurs kulinarny „Czas na rybę – Junior!”. Pięć dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych z całej Polski walczyło o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego w towarzystwie maślanki naturalnej z OSM Olesno.
Wyniki konkursu:
- miejsce – drużyna nr 3 z Wodzisławia Śląskiego w składzie Anna Elsner, Sylwia Smyczek.
Potrawa: Konfitowany karp w maśle szałwiowym w sosie szafranowo-pieprzowym, z puree dyniowym, w towarzystwie pasztetu z karpia i soczewicy, chipsa serowego, grzybów leśnych i glazurowanej jarzębiny - miejsce – drużyna nr 2 z Gorzowa Wielkopolskiego, w składzie: Daniel Pelechaty, Izabela Uberman.
Potrawa: Karp/maślanka/cukinia/gruszka/por/pistacje - miejsce + nagroda jury VIP: drużyna nr 5 z Namyslowa w składzie: Weronika Biała, Wiktoria Duszyńska
Potrawa: Karp w papilotach po namysłowsku
Nagroda specjalna Euro-Toques Polska: drużyna nr 1 z Namysłowa: Miłosz Mikołajczyk, Joanna Czubkowska
Potrawa: Karpiowa fantazja
Wyróżnienie: drużyna nr 4 z Kędzierzyna-Koźle w składzie: Julia Lerch, Julia Myszka.
Potrawa: Karp w cieście maślankowym, na puree w dwóch barwach z chipsem i dipami
Skład Jury:
DEGUSTACYJNE: Walentyna Jałocha – Przewodnicząca, Wioletta Skuratowicz, Krzysztof Malinowski, Andrzej Jackowiak, Leszek Kawa
TECHNICZNE: Jacek Dutka, Tomasz Buchcik
VIP: Ewa Kotula (Urząd Marszałkowski Woj. Opolskiego), Alicja Domalewska (Urząd Gminy w Niemodlinie)
Konkurs został dofinansowany przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za IV i V miejsce zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nagroda VIP ufundowana przez Stalgast.
Patronaty nad konkursem: http://swietokarpia.pl/cnr/patronaty